Доступність посилання

ТОП новини

Український конгрес Росії заявив про другу відмову в реєстрації


Загальноросійська громадська національно-культурна організація «Український конгрес Росії» повідомила у вівторок, що Міністерство юстиції Росії, за словами голови організації Любові Дяченко, знову відмовило у внесенні цього об’єднання до російського Єдиного державного реєстру юридичних осіб.

Як повідомила прес-служба УКР, деякі з претензій до статуту організації Мін’юст висловив лише нині, хоча, повертаючи реєстраційні документи минулого разу, не звертав уваги на ці моменти.

Зараз організація стоїть перед дилемою: проводити повторний з’їзд і вносити зазначені в переліку зміни й уточнення до статуту організації чи спробувати довести свою рацію в суді або під час зустрічі з одним із чільних чиновників реєстраційного органу, і обидві пропозиції повинні пройти процедуру голосування з участю всіх членів правління, мовиться в повідомленні.

У ньому не згадано, коли саме відбулася друга відмова. Також, як виглядає з повідомлення, йдеться не про другу «відмову», а про друге повернення реєстраційних документів для усунення виявлених у них недоліків.

На початку квітня УКР уже заявляв про таку «відмову», але в Міністерстві закордонних справ України спростували це й пояснили, що ніяких рішень про відмову в реєстрації цієї організації не було, і Мін’юст Росії лише повернув реєстраційні документи організації на допрацювання, після чого їх можна подавати знову.

Український конгрес Росії створили наприкінці листопада минулого року як всеросійську організацію української громади замість ліквідованого Верховним судом Росії Об’єднання українців Росії. Головою правління організації обрали ще у травні минулого року Любов Дяченко. Водночас частина української діаспори в Росії заявляла, що вважає це утворення за незаконне і має намір створювати власне. Це дало привід говорити про розкол у ній. Зокрема, у квітні минулого року в Москві провели установчий з’їзд нової Федеральної національно-культурної автономії українців Росії, на який не пустили українських журналістів.

У травні минулого року Верховний суд Росії ліквідував останню всеросійську українську громадську організацію, Об’єднання українців Росії, звинувативши його в порушеннях російського законодавства. Це рішення вже різко критикували в МЗС України як упереджене і таке, що погіршує відносини між Києвом і Москвою.

На початку позаминулого року Верховний суд Росії так само ліквідував іще одне об’єднання української меншини, Федеральну національно-культурну автономію українців Росії.
XS
SM
MD
LG