Доступність посилання

ТОП новини

Чорнобильців під Кабміном чують, але не допомагають


Голодування чорнобильців в Донецьку в 2011 році
Голодування чорнобильців в Донецьку в 2011 році
Київ – Чорнобильці, які місяць поспіль пікетують Кабмін, – відстоюють свої власні інтереси і не відображають потреб всіх ліквідаторів, кажуть деякі з лідерів чорнобильських ліквідаторів. Самі ж голодувальники зазначають, що краще помруть, ніж підуть з-під стін уряду. Дехто з них голодує вже місяць. Між тим у провладній парламентській більшості вже говорять про те, що вимоги протестувальників є законними, і держава мусить їх виконати.

Інвалід Чорнобиля та ветеран Афганістану Сергій Красильников 30 днів поспіль голодує під стінами Кабміну, вимагаючи в українського уряду зважити на потреби ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС. Ліквідатор працював на майданчику ЧАЕС у квітні 1986 року, одразу після аварії керував бригадою будівельників. Тоді, за його словами, дози опромінення були найвищими.

Після отримання великих доз радіації Сергій Красильников пережив інфаркт, інсульт, захворів на діабет, йому паралізувало ліву половину тіла, і він пікетує будівлю виконавчої влади на інвалідному візку.

«Йдемо на відчайдушний крок – безстрокове голодування»

Сергієві Красильникову допомагають декілька ветеранів-чорнобильців, які теж беруть участь у протесті під будівлею уряду. Вони вимагають, зокрема, повернути їм забрані пільги, поліпшити їхні житлові умови – виконати рішення судів, які вони виграли. Однак, окрім доручення прем’єра Миколи Азарова розібратися і виконати їхні вимоги, чорнобильці нічого не отримали, каже Красильников.

«Ми маємо отримувати, за українськими законами, як мінімум шість мінімальних пенсій, а певні категорії чорнобильців – мінімум вісім. А нам кажуть, що в держави немає грошей. Ми повідомляємо прем’єру Миколі Азарову, що ми йдемо на відчайдушний крок – безстрокове голодування, через те, що наші вимоги досі не виконано. Оскільки голодують інваліди, ми попросили забезпечити чергування біля Кабміну машини швидкої допомоги. Але з’явилася вона лише днями», – зазначає протестувальник.
Чорнобильці під Кабміном: 30-й день голодування
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Під час візиту до Києва патріарха Московського Кирила та російського президента Володимира Путіна чорнобильців силою прибрали з-під Кабміну правоохоронці. Однак вони повернулися.

Сергій Красильников каже, що або змусить владу виконати вимоги чорнобильців, або, як він сказав, «тут і помре».

Чорнобильців звинувачують свої ж?

Тим часом президент Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» Юрій Андрєєв висловив переконання, що акція протесту під стінами будівлі Кабміну, яка триває вже не один тиждень, переслідує власні інтереси деяких членів Спілки інвалідів Чорнобиля, а не спрямована на поліпшення соціального захисту усіх ліквідаторів країни.

Це голодування взагалі схоже на фарс. За чотири тижні голодування ніхто не звертався за медичною допомогою
Юрій Андрєєв
«Це голодування взагалі схоже на фарс. За чотири тижні голодування ніхто не звертався за медичною допомогою. Коли ми свого часу проводили голодування, інваліди-чорнобильці втрачали свідомість у перший же день і були госпіталізовані. А зараз голодування не справжнє. Під прикриттям офіційних вимог ховається бажання вирішити власні питання», – зауважив Андрєєв.

Зі свого боку, Сергій Красильников зізнався Радіо Свобода, що просить владу не дати йому квартиру, а переселити його з четвертого поверху на перший, бо сходи він долає на візку. А крім того, просить не нових пільг, а повернення чорнобильської пенсії, яку минулого року скоротили вп’ятеро. Йому особисто – з восьми до півтора тисяч гривень.

Заступник голови парламентського комітету зі соціальної політики регіонал Ярослав Сухий зустрівся з протестувальниками. Він висловив упевненість, що рано чи пізно держава має виконати їхні вимоги. В коментарі Радіо Свобода депутат запропонував механізм, який допоможе знайти кошти для цього.

Держава має виконувати свої зобов’язання. Впевнений, влада змогла би виконати їх і зараз, з наявними коштами, якби не самозванці
Ярослав Сухий
«Держава має виконувати свої зобов’язання. Але кілька останніх урядів незмінно кажуть: немає грошей. Я зустрівся з мітингувальниками і як депутат поцікавився, чи задовольняють їх ухвалені «чорнобильські закони». Вони відповіли: ми просимо не змінювати закони, а виконувати їх, – каже депутат. – Впевнений, влада змогла б виконати їх і зараз, з наявними коштами, якби не самозванці. В кожному районі – безліч людей, які не є ліквідаторами, але користуються пільгами», – зауважує Ярослав Сухий.

Він вказує на те, що Україні невдовзі доведеться виконувати рішення Європейського суду з прав людини, які зобов’язують не лише повернути чорнобильцям пільги, але й виплатити їм компенсації.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG