Доступність посилання

ТОП новини

Фрідман простягає руку Ахметову (європейська преса)


Українсько-російські олігархи, як інформує західна преса, продали частину свого багатомільярдного бізнесу в Росії та розширюють свою присутність в Україні. Чехія, як повідомляють газети, завершила майже дворічну справу про притулок колишньої української порнозірки Анастасії Гаґен із трьома дітьми і вже вліпила в її український паспорт 30-денну виїзну візу. Тим часом у світі продовжують шукати нацистських злочинців, включно з українськими, але проблема полягає у труднощах їхньої депортації зі США до Європи.

Лондонська Financial Times розмовляла з російським олігархом родом із України (зі Львова) Михайлом Фрідманом, який продав разом зі своїм партнером, Віктором Вексельбергом, також із Західної України, як він каже, «під тиском з боку глави «Роснефть» Ігоря Сечіна» свою англійсько-російську компанію TNK-BP цьому кремлівському монополістові за 14 мільярдів доларів. Фрідман також володіє Alfa-Bank group та іншими активами, які частково переміщає в Україну. Олігарх родом із України не приховує своєї прив’язаності до Львова, витрати коштів на підтримку різних міжнародних культурних акцій у Львові, як, наприклад, джазового фестивалю. «Моя мета полягала у тому, – каже Фрідман, – щоб зробити подарунок Львову, який має традиції у музиці і культурі». Михайло Фрідман не відмовляється від ведення свого активного бізнесу в Росії, але й каже, що готовий «бути партнером найбагатшої людини в Україні – Ріната Ахметова». Відомо, що Ахметов купив найбільшого національного телекомунікаційного оператора – «Укртелеком», а Фрідман є співвласником операторів мобільного зв’язку в Україні – Turkcell та «Київстар». Цей олігарх також каже про загрози для приватного бізнесу в Росії, де на нього зростає тиск з боку держави.

Вищий адміністративний суд Чехії, як інформує чеська IDNES, відмовив у проханні про притулок колишній українській порнозірці з трьома дітьми, Анастасії Гаґен-Гришай, незважаючи на те, що в Україні їй, за її словами, загрожує ув’язнення за пропаганду порнографії та особисті погрози з боку деяких українських політиків, прокурорів та церковників. У понеділок 27-річна Анастасія отримала до свого паспорта 30-денну чеську виїзну візу. Українка боїться повертатися до України та й до Росії, де тепер перебуває її чоловік. Вона змушена була два роки тому покинути Україну через загрозу судового переслідування за пропаганду порнографії. Жінка, яка вже кілька років тому покинула роботу порноакторки, як пише газета, має лише один шлях залишитися в Чехії – подати заявку про надання права на постійне перебування і прохання відтермінувати на час розгляду її видворення з країни.

Польська Gazeta Wyborcza інформує, що учасники ліквідації варшавського гетто та охоронці нацистських концтаборів на території Польщі «нині спокійно живуть у США». Тут йдеться, зокрема, про 97-річного Владаса Заянкаускаса, що живе у штаті Массачусетс і якого Литва не бажає бачити на своїй території. Також серед ймовірних нацистських злочинців газета назвала 89-річного Федора Шегинського з України, який нині живе в американському Вест-Честері, штат Пенсільванія. Але ні Україна, ні Польща, ані Німеччина свого часу не бажали приймати його зі США. Це ж стосується 89-річного українця Якова Палія з Нью-Йорка та інших підозрюваних у нацистських злочинах. Як заявляє представник Центру Візенталя в Ізраїлі Ефраїм Зурофф, така ситуація з підозрюваними у нацистських злочинах склалася «через відсутність політичної волі приймати і розслідувати їхні дії на території інших країн».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG