Доступність посилання

ТОП новини

Вояк США, який передав інформацію WikiLeaks, уникнув довічного ув’язнення


Бредлі Меннінґ з ескортом на військовій базі Форт-Мід, 25 липня 2013 року
Бредлі Меннінґ з ескортом на військовій базі Форт-Мід, 25 липня 2013 року
У середу на військовій базі Форт-Мід у штаті Меріленд розпочалися слухання у військовому трибуналі США про міру покарання для солдата Бредлі Меннінґа, якого суд вже визнав винним у незаконному постачанні таємної інформації інтернет-порталові WikiLeaks. Щоправда, у вівторок військовий суддя Деніз Лінд ухвалила, що Меннінґ не винний у сприянні ворогові, а це найбільш серйозний із 19 пунктів звинувачення суду на адресу цього американського вояка. Таким чином, це рішення суду дає Меннінґу можливість уникнути довічного ув’язнення. Правозахисники вважають, що Меннінґ не завдав шкоди національній безпеці США, а його покаранням влада хоче запобігти проникненню таємної інформації у пресу.

Будучи аналітиком розвідувального підрозділу американської армії, Бредлі Меннінґ передав WikiLeaks понад 700 тисяч сторінок документів, серед яких звіти про бойові дії американських військ в Афганістані й Іраку та дипломатичні телеграми. Його звинуватили у шпигунстві, крадіжці документів, комп’ютерному шахрайстві та інших злочинах.

Але те, що у вівторок військовий суд США не визнав Менніґа невинуватим у найбільш серйозному пункті звинувачення – «сприянні ворогові», дає можливість воякові уникнути довічного ув’язнення. Найвища межа покарання за злочини, у яких суд визнав Меннінґа винним, складає, за різними підрахунками, 128 чи й 136 років. Але конкретно суд має вирішити, яким буде термін ув’язнення цього вояка.

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж, який переховується від американського та британського правосуддя у посольстві Еквадору в Лондоні, зазначає, що, незважаючи на зняття з Меннінґа найсерйознішого звинувачення, його неодмінно хочуть засудити у США, щоб налякати журналістів щодо публікації таємних даних на «суд громадськості».

«Звинувачення Меннінґа включає 5 пунктів щодо шпигунства, що найбільш суперечливо. Йому тепер загрожує максимально 136 років в’язниці. Неправдиве звинувачення його у «сприянні ворогові» вже відпало, хоча воно було включене, як виглядає, для того, щоб виправдати таврування журналістської діяльності як шпигунства. А це ж не так… Цей суд ніколи не був справедливим, і тепер він несправедливий», – заявив Ассанж.

Звинувачення суду є несправедливими – правозахисники

Рішення військового суду про зняття з Меннінґа звинувачення у «сприянні ворогові» розглядають як поразку прокуратури США, котра довела справу до суду у сподіваннях довести, що передача секретних матеріалів інтернет-ресурсам є «військовим злочином». Хоча сам Меннінґ уже визнав свою провину у розголошенні таємної інформації.

Тревор Тімм, співзасновник і керівник «Фундації свободи преси» США для підтримки сучасних журналістських розслідувань і прозорості журналізму, вважає, що й влада має бути прозорою та відповідальною.

«Це були добрі новини, коли Бредлі Меннінґа не визнали винним у сприянні ворогові, – каже Тімм. – Але я думаю, що все ще розчаровує, коли його звинувачують за п’ятьма пунктами у шпигунстві… Це спроба послати попередження іншим, хто розголошує таємну інформацію, про те, що такого не допустять. І це сумно, коли когось, хто бажає дати інформацію громадськості, звинувачують у злочині в лапках, що є зовсім ненасильницькою дією і не несе жодної шкоди, а самій цій особі все одно загрожує понад 100 років в’язниці».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG