Доступність посилання

ТОП новини

Грищенко говорив у Лівії про захист прав та інтересів українців


Засуджені в Лівії українці, білоруси й росіянин на суді у Тріполі, архівне фото
Засуджені в Лівії українці, білоруси й росіянин на суді у Тріполі, архівне фото
Віце-прем’єр-міністр Костянтин Грищенко здійснив у середу робочий візит до Лівії, головною темою якого було питання захисту прав та інтересів 19 громадян України, членів екіпажу судна «Етель», затриманого в місті Бенгазі, повідомила прес-служба віце-прем’єра.

Як мовиться в повідомленні, Грищенко довів до відома лівійської влади позицію офіційного Києва щодо необхідності якнайшвидше звільнити це судно з 19 українськими моряками на борту і наголосив на неприйнятності таких дій щодо громадян України. Водночас він запевнив представників лівійської влади, що в Україні «справедливо й неупереджено» розслідують справу щодо вантажу автомобілів, затриманого в Україні в Іллічівську.

У свою чергу, прем’єр-міністр Лівії Алі Зідан запевнив українську сторону в тому, що життю та здоров’ю громадян України, членів екіпажу судна «Етель», ніщо не загрожуватиме. За словами лівійського прем’єра, він дав доручення міністрові юстиції Лівії прибути до Бенгазі і вирішити ситуацію з затриманими українцями.

Крім того, мовиться в повідомленні, окрему увагу під час переговорів Грищенко приділив питанню захисту прав та інтересів інших громадян України, затриманих на території Лівії в серпні 2011 року, і наголосив на необхідності якнайшвидше розглянути питання щодо них.

Два тижні тому в Бенгазі в Лівії озброєні люди захопили судно «Етель» із екіпажем із 19 громадян України. За повідомленнями преси, причиною стало невдоволення одного з бізнесово-військових угруповань у Лівії, де центральна влада слабка, тим, що призначений йому вантаж автомобілів на іншому судні опинився в Україні, і вони вирішили захопити перше-ліпше судно з українцями, щоб домогтися повернення свого.

Крім того, в Лівії триває розгляд апеляції інших 19 громадян України, засуджених до 10 років позбавлення волі за звинуваченнями в ремонті й обслуговуванні військової техніки збройних сил влади колишнього диктатора Муаммара аль-Каддафі, скинутої 2011 року. Усіх їх затримали в Лівії тодішні повстанці проти влади Каддафі в серпні 2011 року, під час громадянської війни в тій країні. Наступне слухання в цій справі, як повідомляли, має відбутися 14 серпня.
XS
SM
MD
LG