Доступність посилання

ТОП новини

Клініку Інституту епідеміології виселяють, приміщення передадуть Лаврі


Костянтин Легеза
Костянтин Легеза
У п’ятницю, 2 серпня, в Києві завершиться виселення клініки Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Лева Громашевського з приміщення, які вона займає по вулиці Лаврській, 15, повідомив у середу Радіо Свобода головний лікар клініки Костянтин Легеза.

За його словами, нинішня лікарня ніколи не відповідала санітарним нормам, що багато разів підтверджували акти і останній припис держсанепідслужби.

Легеза також послався і на постанову уряду щодо передачі приміщень клініки Києво-Печерській лаврі Української православної церкви (Московського патріархату).

Пацієнтів лікарні тимчасово переведуть в інші медичні заклади на час приведення до повного ладу нових приміщень клініки, якого очікують 19 серпня.

«Ця клініка буде переїжджати на дві нові площі, що на вулицях Галицькій та Амосова. Сьогодні у нас плановий переїзд. Є наказ по Академії наук, є наказ по інституту, є рішення уряду. У нас планується переїзд відділення нейроінфекції з відділенням реанімації на вулицю Галицьку, а відділення гепатиту та СНІДу піде на Амосова, 5», – сказав головний лікар.

За його словами, це «давня ситуація, яка багато років не вирішувалася, але є постанова уряду, для того, щоб передати цю будівлю Лаврі, яка історично їй належить».

На час переїзду, поки будуть тривати підготовчі роботи, хворі згідно з наказом і за домовленістю з Київською міською держадміністрацією і з урядом підуть по профілях у чотири лікарні Києва, сказав Костянтин Легеза.

Тим часом менш як три тижні тому повідомляли, що Лавра, Національна академія медичних наук і хворі досягли домовленості, що пацієнтів із клініки Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського поблизу Києво-Печерської лаври не виселять, поки новий корпус не буде повністю готовий їх прийняти. Як тоді заявляли, меморандум про це мав бути свідченням того, що клініку не розділять на два корпуси, як раніше й планувалося, а хворих тимчасово не переведуть у малопридатні для лікування приміщення.

Конфлікт навколо клініки, в якій лікується понад 9 тисяч пацієнтів, серед яких – ВІЛ-інфіковані та хворі на гепатит, виник ще 2012 року, коли Національна академія медичних наук ухвалила розформувати лікарню і переселити її окремі частини до різних закладів охорони здоров’я; тоді ж через два тижні повідомили, що це рішення було скасоване.
XS
SM
MD
LG