Доступність посилання

ТОП новини

«Батьківщина» заявила про заклики іноземних політиків звільнити Тимошенко


Партія «Батьківщина» повідомила в середу про низку закликів іноземних політиків звільнити її ув’язненого лідера, колишнього прем’єр-міністра Юлію Тимошенко, з нагоди набуття чинності рішенням Європейського суду з прав людини за її першою скаргою.

Зокрема, за цими повідомленнями, президент Європейської народної партії, спостерігачем у якій є «Батьківщина», Вілфрід Мартенс написав у своєму «Твіттері», що його партія, як пише сайт «Батьківщини», «повторює свою вимогу негайно звільнити Юлію Тимошенко відповідно вимог ЄСПЛ» (в оригіналі твіту Мартенса англійською мовою згадки про вимоги Страсбурзького суду немає – Ред.).

Також депутат Європейського парламенту від Німеччини Ребекка Гармс, яка є співголовою групи «Зелені – Європейський вільний альянс», закликала негайно звільнити Юлію Тимошенко, бо українська влада «має нарешті виконати рішення Європейського суду з прав людини». Це рішення, за версією сайту «Батьківщини», «полягало в тому, що її (Тимошенко) арешт був порушенням прав людини» (в оригіналах оприлюдненого в вівторок прес-релізу групи Європарламенту англійською і німецькою мовами чітко вказано, що порушенням визнали утримання Тимошенко під вартою у слідчому ізоляторі – Ред.).

Крім того, сайт «Батьківщини» повідомляє про вимогу звільнити Тимошенко європарламентаря, голови комітету Європарламенту з закордонних справ Ельмара Брока «у рамках виконання рішення Європейського суду з прав людини» з посиланням на статтю німецького Католицького агентства новин KNA. «Справа лідера української опозиції Тимошенко є символом вибіркового правосуддя в Україні», – заявив, як мовиться в повідомленні, Ельмар Брок. (Агентство KNA поширює свої матеріали за передплатою, на особистому сайті Ельмара Брока чи на його сайтах як євродепутата і як члена групи Європейської народної партії ніяких його заяв із приводу Тимошенко останніми днями немає; востаннє він виступав щодо Тимошенко з закликом звільнити її і словами про вибіркове правосуддя три місяці тому, в день винесення ухвали Страсбурзького суду – Ред.).

Цими днями (за одними заявами, у вівторок, за іншими, в середу), через три місяці після ухвалення, остаточно набула чинності ухвала у справі «Тимошенко проти України» від 30 квітня цього року, яку сторони не стали оскаржувати й яка визнала необґрунтованим, незаконним і свавільним взяття колишнього прем’єра під варту до суду над нею, але сам перебіг процесу в «газовій справі» і вирок за нею взагалі не були предметом розгляду. Міністерство юстиції, заявивши у вівторок, що Україна вже повністю виконала ухвалу Страсбурзького суду, наголосило, що в цій ухвалі, зокрема, відсутні будь-які вимоги щодо звільнення ув’язненої чи відправлення її на лікування за кордон і що Європейський суд із прав людини не встановив ніяких політичних мотивів у порушенні прав Тимошенко в цій справі.

15 липня Страсбурзький суд почав розгляд другої скарги Тимошенко, цього разу якраз щодо її кримінального переслідування в «газовій справі».
XS
SM
MD
LG