Доступність посилання

ТОП новини

Грузинські жінки не хочуть, щоб їх перевіряли на незайманість


Грузинські жінки проти «перевірки цноти»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

Грузинські жінки проти «перевірки цноти»

Молоді жінки у Тбілісі виступили проти так званого «інституту недоторканості» та закликали Національне бюро експертиз Грузії не надавати женихам послуги з «перевірки цноти» наречених. Молоді грузинки провели мітинг під стінами цієї установи. Вони виступили проти подвійних моральних стандартів, коли юнаків заохочують мати перший сексуальний досвід із повіями, а дівчат примушують бути незайманими.

Жінки Грузії почали кампанію проти практики «перевірки цноти» у молодих наречених. Йдеться про те, що дівчата піддавали себе добровільному огляду та оплачували цю послугу, щоб женихи отримали документ, що засвідчує їхню незайманість. Протест спровокував сюжет грузинського телеканалу «Імеді» про те, як проводить «перевірки на цнотливість» Національне бюро судової експертизи Грузії.

Лікар описав процес, як троє медичних експертів, використовуючи гінекологічне обладнання та лампи, вивчають цілість дівочої пліви, що досі традиційно вважається ознакою недоторканості.

Журналісти розповіли, що вартість такої послуги – 100-200 доларів, і найчастіше ці гроші платять матері наречених, але трапляється, що й самі женихи чи майбутні свекрухи.

Оскільки небажання пройти таку перевірку може призвести до відмови жениха одружуватися, дівчата піддають себе такій принизливій процедурі, щоб не «знеславити свою родину».

Доказ незайманості досі настільки важливий, що деякі жінки платять великі гроші за операцію з відновлення дівочої пліви. Один хірург навіть розповів, що проводив таку хірургічну операцію 40-річній жінці з нагоди її другого шлюбу.

Сюжет спричинив активне обговорення цієї теми у соціальних мережах: знайшлося багато прихильників «перевірок», але й багато противників. Останні наголошують на принизливості самої процедури й невідповідності «інституту цноти» ідеї рівності прав чоловіків і жінок у Грузії.

На думку критиків, підтвердження цноти через обстеження є лише новітнім варварством, що прийшло на зміну звичаю вивішувати закривавлені простирадла на ранок після весілля.

Жінки вимагають сприймати їхню сексуальність як рівну чоловічій

Тож молоді жінки, серед яких і активісти Незалежного феміністичного руху, зібралися біля бюро судово-медичної експертизи й виголосили свої вимоги.

«Ми закликаємо Бюро експертиз припинити надання цього виду послуг. Ідея руйнування «інституту цнотливості» полягає у необхідності «лікувати» жіночу сексуальність та сприймати сексуальну поведінку жінок як рівну сексуальності чоловіків», – каже активістка Натія Гвіанішвілі.

На її думку, настав час грузинам вирішувати, чи є важливим «інститут недоторканості» для того, щоб обрати собі дружину й матір для своїх дітей.

До того ж, наголошує професор філософії Тата Цопурашвілі, подвійна мораль грузинського суспільства завдає великої шкоди щастю людей, бо, спонукаючи юнаків до першого сексуального контакту з повіями, викривлює їхню свідомість.

«Чоловіки також травмовані «інститутом цнотливості» та репресовані ним з культурної точки зору. Адже вони позбавлені права отримати перший сексуальний досвід з людиною, яку вони люблять. Вони отримують це через повій», – вважає Тата Цопурашвілі.

Міністр юстиції – проти перевірок, а інші…

Противники «перевірки цноти» вимагають від грузинського уряду заборонити цю процедуру, наголошуючи, що Грузія є учасницею Конвенції ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок. Деякі офіційні особи уже публічно засудили це явище, а міністр юстиції 31 липня назвав таке тестування ознакою «відсталості».

Проте знайшлися й такі, як депутат Маградзе, член парламентського комітету з питань охорони здоров’я та гендерної рівності, який зауважив, що «якщо є попит на цю послугу, то уряд не може заборонити це».

Саме ж Національне бюро експертиз Грузії, попри те, що його співробітники розповіли у телесюжеті «Імеді», опублікувало заяву на своєму сайті про те, що вдаються до таких перевірок тільки за постановою суду у випадках зґвалтування. Бюро заперечує видачу спеціальних сертифікатів для наречених та інших молодих жінок.

Опитані ж Радіо Свобода жителі грузинської столиці розділилися у поглядах. Дехто каже, що це особиста справа людини, коли і з ким мати сексуальні контакти, але є й такі юнаки, які заявляють, що ніколи б не одружилися з дівчиною, яка втратила цноту.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG