Доступність посилання

ТОП новини

Через «Газпром» європейці знову мерзнутимуть?


Київ – В українські підземні сховища газу закачано вже понад половину газу, необхідного для початку опалювального сезону. Про це Радіо Свобода повідомив народний депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах. Обсягів газу, які планує закачати українська сторона, вистачить для потреб України і для забезпечення транзиту, впевнені експерти. А от у «Газпромі» можуть виникнути проблеми.

До початку опалювального сезону Україна планує закачати у підземні сховища до 16 мільярдів кубів газу, заявляв міністр палива та енергетики Едуард Ставицький. І процес закачування відбувається за планом, каже Радіо Свобода народний депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах.
Вже закачано близько 9 мільярдів кубів. Ще потрібно закачати близько 6–7 мільярдів
Анатолій Кінах

«Закачка йде, вже закачано близько 9 мільярдів кубів. Ще потрібно закачати близько 6–7 мільярдів, – зазначає Кінах. – За всіма показниками і планами, які є в «Нафтогазі», частково вони погоджені і з постачальниками, «Газпромом». У нас немає сумнівів, що Україна виконає це завдання. Ризики тільки у тому, щоб знайти необхідні фінансові ресурси, виходячи з того факту, що фінансовий стан «Нафтогазу» дуже напружений».

Цього року Україна планує закачати менше газу, ніж у попередні роки. Відтак ризиком, на думку експерта з енергетичних питань Володимира Саприкіна, є можлива холодна зима. У такому випадку не всі європейські споживачі зможуть отримати законтрактовані обсяги.

Якщо зима буде надто холодною, то не всі країни зможуть отримати за їхніми заявками повністю газ
Володимир Саприкін
«Якщо зима буде надто холодною, пікові низькі температури будуть триматися досить довго, то не всі країни зможуть отримати за їхніми заявками повністю газ, – говорить Саприкін. – Цей газ буде якось пропорційно розподілений, зокрема, і для України. Попри те, що йде глобальне потепління, пікові низькі температури бувають кілька днів, або навіть тижнів».

Нестача потужностей «Газпрому» – його проблеми

Експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко згадує 90-і роки, коли в українські ПСГ закачували не більше 16 мільярдів кубів газу.

У 90-ті роки вважалося, що нормальна підготовка до зими – це 14–15 мільярдів кубів у сховищах
Сергій Дяченко
«У 90-і роки вважалося, що нормальна підготовка до зими – це 2 мільйони тонн вугілля на складах теплових електростанцій і 14–15 мільярдів кубів у сховищах, – розповідає Дяченко. – Тоді закачував не «Нафтогаз». Спочатку це робив «Газпром», потім фірми «Ітера» та «Уралтрансгаз».

За нормальних температур, скажімо, таких, як минулої зими, 15–16 мільярдів кубів газу вистачить для потреб України та для забезпечення транзиту до Європи, переконаний Сергій Дяченко. А от у «Газпромі» можуть виникнути проблеми. Разом з тим, наголошує Дяченко, це проблеми не України.

У нас немає зобов’язань підтримувати транзит газпромівського газу за режимів, коли у нього не вистачає потужностей
Сергій Дяченко
«У нас є зобов’язання підтримувати режими, необхідні для забезпечення нормального транзиту газу, який подається «Газпромом» до ГТС, – пояснює експерт. – У нас немає зобов’язань підтримувати транзит газпромівського газу за режимів, коли у нього не вистачає потужностей подавати необхідні для забезпечення своїх зобов’язань обсяги газу. Коли було мінус 30 в Україні, Росії і Європі, їм просто не вистачало газу. Причому, і той хвалений «Північний потік» був задіяний, на повну потужність працювала вся ГТС, але «Газпромові» просто не вистачало газу. Вони натякали, що ми маємо подавати зі своїх сховищ. Але у нас абсолютно немає таких зобов’язань».

У російському «Газпромі» наполягали, що до початку опалювального сезону в українських ПСГ має бути мінімум 19 мільярдів кубів палива. Віце-прем’єр Юрій Бойко заявив, що сторони відпрацювали життєздатний варіант роботи, який дозволить гарантувати стабільний транзит російського газу до Європи. Разом з тим, Бойко не сказав, що це за схема.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG