Доступність посилання

ТОП новини

Латинська Америка відходить від католицизму


Візит Папи Римського до Бразилії збігся із святкуванням католицького всесвітнього дня молоді, свята започаткованого Римським престолом у 1984-му році.

Церква дуже хотіла би стати цікавою молоді, адже за даними статистики, доля католиків у масі населення Латинської Америки – зменшується. І хоча це все ще найбільш католицький регіон світу, який значно випереджає Європу – тенденція до відходу латиноамериканців від віри очевидна.

Присутні на вечірній службі в об’єднаній баптистській церкві проводять її на ногах. Ентузіазм вірних, більшість з яких є іммігрантами з Бразилії свідчить про стрімке зростання впливу євангелічних церков у країні, яка днями приймала Папу Римського.

Всього покоління тому населення Бразилії було на 90% католицьким. Тепер лише 65% бразильців сповідають католицизм.

Пастор Семюель Розолем каже, бразильці скаржаться, що католицька церква стала надто далекою від людей.

«Євангельська церква Бразилії розростається тому, що вона допомагає усім людям – бідним, наркоманам», – говорить священик.


Ця церква одна з багатьох євангельських церков у Сполучених Штатах де служба ведеться португальською. Їх прихожани – бразильська діаспора. Є тут і колишні католики.

Франко Розетті науковець, який каже, що його рідна віра не задовольняла його інтелектуальні та духовні потреби.

«Я не обирав католицтво. Мене хрестили після народження, а потім родина ходила у церкву щонеділі. Чому ми це робили? Мені ніхто не пояснював», – каже Розетті.

Чимало колишніх католиків відійшли від католицизму, через те, що у Латинській Америці церква насамперед служила правлячому класу.

Саме це намагається змінити Папа Франциск. Його широко розрекламований похід до нетрів, фавел Ріо-де-Жанейро – це своєрідна спокута церкви. Деякі критики кажуть, щоб «відбити» паству у євангелістів, папа заохочує харизматичний стиль проповіді серед католиків. Ось чому священики танцювали під час візиту папи. Сам Папа нібито виганяв бісів із мексиканського чоловіка кілька місяців тому.

Експерт Луіс Луго, каже католицька церква змушена змінюватись під тиском обставин.

«Католицька церква тепер конкурує з євангельською церквою, п’ятидесятниками , та ще багатьма меншими церквами. Їх популярність нагадала Ватикану, що треба ворушитись, щоб не втратити паству», – говорить Луго.

У Бразилії нараховується 123 мільйони католиків. Це все ще більше ніж в будь-якій іншій країні. І хоча вони у захваті від візиту Папи – для того, щоб зберегти позиції католицизму в Латинській Америці необхідно значно більше зусиль, кажуть експерти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG