Доступність посилання

ТОП новини

Верховний суд Бангладеш заборонив головній ісламістській партії участь у виборах


Верховний суд Бангладеш заборонив сьогодні головній ісламістській партії «Джамаат-е-Ісламі» брати участь у парламентських виборах, що мають відбутися наступного року.

Як вирішив суд, «Джамаат-е-Ісламі» не має права брати участі у виборах як партія, бо її статут порушує світську конституцію країни.

Нині в Бангладеш тривають судові процеси у справах низки лідерів «Джамаат-е-Ісламі», чотирьох із них уже засудили до страти, ще кількох до довічних чи кількадесятилітніх термінів ув’язнення за звинуваченнями у воєнних злочинах у часи війни за незалежність Бангладеш від Пакистаном на початку 1970-х років, коли ця партія, що виступає проти незалежності, і її збройні загони стали на бік центральної влади Пакистану.

У партії заявляють, що ці процеси сфальсифіковані, щоб знищити її. Вже винесені вироки її лідерам викликали низку заворушень і сутичок із силовими структурами, в яких, за даними правозахисників, загинули не менш як 150 людей.

За різними оцінками, в перебігу війни за незалежність від Пакистану в Бангладеш загинули від одного до трьох мільйонів людей.
XS
SM
MD
LG