Доступність посилання

ТОП новини

Спостерігачі в Зімбабве назвали вибори скомпрометованими


Спостерігачі в Зімбабве назвали вибори скомпрометованими
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00
У Зімбабве місцева мережа спостерігачів заявила в четвер, що вибори президента і депутатів парламенту країни були «серйозно скомпрометовані».

Як сказав голова Зімбабвійської мережі підтримки виборів Соломон Звана, приблизно мільйонові людей не дали можливості взяти участь у виборах, і більшість із тих, кого завернули назад, була з міських місцевостей, де люди переважно підтримують опозиційного лідера Морґана Чанґіраї і його партію.

Сам Чанґіраї назвав ці вибори «величезним фарсом» і заявив, що вони нечинні.

Тим часом у партії чинного президента Роберта Муґабе заявили про «виразну перемогу» у виборах.

Раніше в четвер в Африканському союзі заявляли, що, за попередніми даними, вибори були вільні і справедливі.

У середу в Зімбабве обирали президента і депутатів обох палат парламенту. У президентських виборах уже втретє головними з суперників були чинний президент, 89-річний Роберт Муґабе і нинішній прем’єр-міністр, один із провідних діячів опозиції, 61-річний Морґан Чанґіраї. У парламентських виборах теж головними суперниками були партії «Африканський національний союз Зімбабве – Патріотичний фронт» (ZANU-PF) на чолі з Муґабе і «Рух за демократичні зміни – Чанґіраї» (MDC-T), який очолює Чанґіраї.

Муґабе, який уже 33 роки незмінно керує Зімбабве від самого створення сучасної держави, що отримала незалежність від Великої Британії 1980 року, заявляв, що в разі програшу визнає його і залишить посаду, але існували побоювання, що результати можуть сфальшувати на його користь і на користь його партії.

На попередніх виборах 2008 року, які супроводжувалися насильством, президент Муґабе отримав у першому колі понад 43 відсотки голосів, а Чанґіраї майже 48 відсотків, але через насильство з боку доти владної партії президента опозиціонер відмовився брати участь у другому колі, в якому відтак знову переміг Муґабе. У парламентських виборах обидві провідні партії набрали майже порівну голосів, і їм довелося піти на непросту домовленість про розподіл влади, і Чанґіраї був призначений прем’єр-міністром.
XS
SM
MD
LG