Доступність посилання

ТОП новини

Притулок Сноудену як «ніж у спину» російсько-американських відносин


Росія – нові документи про тимчасовий захист для Едварда Сноудена, Москва, 1 серпня 2013 року
Росія – нові документи про тимчасовий захист для Едварда Сноудена, Москва, 1 серпня 2013 року
Рішення Росії надати притулок колишньому контрактникові американських спецслужб Едвардові Сноудену викликало одностайне засудження у Вашингтоні. Різкі оцінки рішення Москви пролунали від політиків, близьких до адміністрації Барака Обами. Білий дім висловив сумнів у необхідності проведення американсько-російського саміту восени в Москві, американські експерти дедалі впевненіше говорять про справу Сноудена як про поворотний момент в американсько-російських відносинах.

Незважаючи на щоденні контакти з російськими представниками, Вашингтон, як визнають люди з оточення президента Обами, виявився не готовий до того, що Сноуден отримає дозвіл на проживання в Росії. Прес-секретар Білого дому Джей Карні висловив відверте здивування. На тлі попереджень про те, що таке рішення Москви підриває американсько-російське співробітництво, про те, що американська адміністрація заново оцінить сенс візиту Барака Обами до Москви у вересні, Карні постійно наголошував: Сноуден скоїв кримінальні дії, за які він має повернутися до рук американського правосуддя.

У четвер Едвард Сноуден отримав тимчасовий притулок у Росії на рік і, як каже його захисник, нині перебуває у «безпечному місці».

Білий дім «вкрай розчарований тим, що Росія ухвалила таке рішення, незважаючи на більш ніж достатні юридичні підстави для його висилки до Сполучених Штатів», заявив Джей Карні.

Вашингтон зробив усе, щоб налаштувати на свій бік Москву. Кілька днів тому найближчий радник президента, міністр юстиції Ерік Голдер пішов на вкрай рідкісний крок і надіслав листа російському міністрові юстиції, запевняючи його в тому, що в разі повернення до США всі права Сноудена будуть дотримані, а смертна кара йому не загрожує.

За словами Бейкера Спрінґа, американського військового експерта з вашингтонського Фонду «Спадщина» (The Heritage Foundation), з американської точки зору, юридичне підґрунтя справи Сноудена абсолютно однозначне.

«Ця людина демонстративно порушила закон. Міркування про те, що він виступив в суспільно корисній ролі викривача секретів, що він потребує захисту, оскільки його переслідують за переконання, абсурдні. Здобувши допуск до таємниць, він підписав папери, в яких мовиться, що розголошення таємної інформації є кримінальним злочином, за винятком тих випадків, коли приховування таких відомостей у свою чергу є порушенням закону. Тому неможливо уявити, які юридичні підстави для надання Сноуденові притулку чи статусу біженця», – заявив він.

Росія через міністра юстиції Олександра Коновалова висуває аргумент, що в міжнародному праві немає поняття «примусове повернення». Однак у США до цього ставляться скептично.

Сенатор-демократ Чарльз Шумер звинувачує Росію в тому, що вона «встромила ніж у спину США», і додає: «Кожен день перебування Сноудена в Росії – це ще один поворот ножа в рані».

За образністю друг президента перевершив навіть традиційних критиків Білого дому. Сенатор-республіканець Джон Маккейн, наприклад, кваліфікує дії Кремля як «ляпас всім американцям».

Сноуден отримав у Росії притулок на рік і вже в безпечному місці – адвокат
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00


Дейвід Саттер, американський публіцист, колишній кореспондент газети The Financial Times у Москві, сказав Радіо Свобода, що історія Сноудена може стати поворотним пунктом в американсько-російських відносинах.

– Я думаю, що президент Обама і його оточення нарешті розгледіли справжню суть російського режиму. Не виключено, що в результаті цього інциденту політика Обами щодо Росії зміниться. Він не перший з американських президентів, кому потрібен час, щоб змінити своє уявлення про Росію і її лідерів. Взяти хоча б Джиммі Картера, який розпочав «розрядкою напруженості» у відносинах і закінчив бойкотом московської Олімпіади. Або Буша-молодшого, різко збайдужілого стосовно Володимира Путіна через кілька років президентства. Цей епізод, я думаю, може стати свого роду моментом істини для Обами. Відтепер американсько-російські відносини, я підозрюю, будуть розвиватися на більш реалістичній основі.

– Чи не перебільшують американські критики Росії значення цієї справи? Адже Кремль, виходячи з досвіду, може розраховувати на те, що емоції вляжуться, як тільки Сноуден зникне з поля зору і перестане викидати газетам нові порції викриттів. А дехто підозрює, що США і Росія досягли якоїсь негласної угоди про його долю.

– Справа в тому, що ця історія зачіпає принципові для безпеки Сполучених Штатів питання, питання оборони країни. Адже доти, доки Сноудена не повернуть до США, не буде відомо до кінця, що він викрав, до чого мав доступ. Не виключено, що з його вини в системі кіберзахисту країни утворилися прогалини, про які ми не знаємо. Крім цього, можна не сумніватися, що за час перебування в Росії російські спецслужби вичавлять з нього всі секрети до останньої краплі. І Москва буде використовувати цю інформацію для того, щоб ввести світову спільноту в оману щодо Сполучених Штатів і американських розвідувальних служб.

Матеріал підготував Юрій Жигалкін, російська редакція Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG