Доступність посилання

ТОП новини

Чи вичерпала себе Врадіївська хода?


Ініціатор Врадіївської ходи Василь Любарець (праворуч)
Ініціатор Врадіївської ходи Василь Любарець (праворуч)
Київ – Учасники Врадіївської ходи заявили, що готуються організувати нову всеукраїнську акцію. Експерти ж думають, що Врадіївська хода вже вичерпала себе, а великих соціальних протестів очікують восени. До того ж, один із активістів ходи Василь Любарець, як виявилося, має два паспорти: український та американський. Це викликало звинувачення на його адресу.

Один із лідерів Врадіївської ходи Василь Любарець має подвійне громадянство України і США. Сьогодні в Києві він на прохання журналістів продемонстрував два свої паспорти – український і американський.

У відповідь на уточнювальне запитання, громадянином якої країни він усе-таки є, Любарець сказав: «Я громадянин України і я громадянин США. Закон України забороняє це? Хай забороняє!»

За словами активіста, він виїхав до США у 1998 році, до дочки, яка одружилася там. Як він висловився: «Не за ковбасою, а за свободою. Вивчати свободу». За цей час, сказав активіст, він пройшов шлях від садівника до керівника фірми.

Крім того, Любарець наголосив, що бачить потребу в проведенні нової, більшої ходи. Її подробиці він пообіцяв оприлюднити пізніше.

Активісти Врадіївської ходи: за свавілля відповідає Янукович

За словами іншого учасника Врадіївської ходи Володимира Іванова, подальший план дій вони розробляють і запропонують громадськості через 10 днів. Він заявив, що президент Віктор Янукович, який обіцяв взяти справу про свавілля міліції під власний контроль, цього не зробив.

«За те свавілля міліції, коли у Врадіївці правоохоронці вбивали і ґвалтували жінок, відповідає Віктор Янукович. Бо він уже перебрав на себе всі владні повноваження, які можна. Ми отримали з адміністрації президента відписку про те, що наше звернення розглядатиме Генпрокуратура. Тому ми продовжуємо лишатися на Майдані, і за 10 днів запропонуємо громаді свій план дій», – сказав Іванов.

Тим часом, під стінами приміщення, де тривала прес-конференція, пройшов нечисленний мітинг, учасники якого звинувачували Василя Любарця у належності до ЦРУ й у його американському громадянстві. Втім, як з’ясував кореспондент Радіо Свобода, більшість його учасників відмовлялися говорити з журналістами, ховали обличчя від камер і не змогли відповісти на запитання, мітингують вони безкоштовно чи за гроші.

Події у Врадіївці на Миколаївщині (коли зґвалтована у ніч на 27 липня Ірина Крашкова назвала винними двох офіцерів міліції і після цього місцеві жителі взяли штурмом райвідділ МВС) свідчить про назрівання в країні соціального вибуху. Таку думку Радіо Свобода висловив правозахисник та координатор акції «Україна без Кучми» Володимир Чемерис. Однак він припускає, що Врадіївська хода вже відіграла свою роль.

«Від початку року було багато соціальних протестів, і набагато менше – політичних. Триває протистояння між українським народом і владою. Можливі нові соціальні вибухи, бо, фактично, Врадіївкою стала вся Україна. Завдяки Врадіївській ході люди надалі реагуватимуть більш адекватно на протестні акції. Однак саме Врадіївська хода навряд чи буде надалі суттєво впливати на події», – зазначив Чемерис.

Учасники Врадіївської ходи 7 липня вирушили пішки до Києва, дорогою до них долучалися мешканці інших регіонів, окремі групи вирушали до Києва з інших міст – на знак солідарності зі врадіївцями. 18 липня ввечері вони встановили на майдані Незалежності два намети, щоб домагатися відставки міністра внутрішніх справ на знак протесту проти свавілля міліції. У ніч на 19 липня правоохоронці затримали 9 учасників Врадіївської ходи за невиконання вимог міліції та спроби фізичного опору. Пізніше одного з ініціаторів протесту Василя Любарця заарештували на 10 діб за організацію і проведення мітингу на майдані Незалежності у Києві.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG