Доступність посилання

ТОП новини

Євгенія Тимошенко: українські закони дозволяють лікувати маму за кордоном


Родина Юлії Тимошенко вірить, що екс-прем’єра найближчим часом звільнять з-за ґрат, а цьому сприятиме рішення Європейського суду з прав людини. Про це Радіо Свобода сказала Євгенія Тимошенко по телефону з Единбурга, де в рамках театрального фестивалю Edinburg Festival Fringe відбулася прем’єра вистави про життя українського політика. Радіо Свобода спершу поцікавилося у дочки екс-прем’єра України, де вона буде 5 серпня, у день другої річниці, відколи її мати перебуває за ґратами.

– Ми, звичайно, будемо всі в Харкові, але оскільки рішення Європейського суду з прав людини у справі її незаконного арешту та інших питань набуло правової сили 31 липня, то ми, звичайно ж, очікуємо від влади її звільнення. Але ми розуміємо, що, швидше за все, вона ще буде в Харкові. Ми всі збираємося там для протесту і будемо вимагати її негайного звільнення.

– Що Вам відомо про те, як почувається зараз Ваша мама, чи може вона самостійно пересуватися?

Стан її здоров’я погіршується. Сама, без допомоги, пересуватися не може
– Недавно я мала змогу відвідати її. Це було на початку цього тижня. І справді стан її здоров’я, можна сказати, з кожним тижнем погіршується. Тому що досі вона сама без допомоги пересуватися не може, і, як сказали кілька тижнів тому німецькі лікарі, їй потрібна невідкладна операція, їй необхідна та терапія, яку призначили для неї незалежні лікарі, які перебувають за межами України. І тому ми як сім’я вимагаємо, щоб таку терапію провели. Це повністю відповідає законам України, в українському законодавстві, наскільки я це розумію як захисник, немає таких норм, які би перешкоджали цьому, а також її виборові незалежних лікарів, кому вона довіряє. Це також написано в Конституції, це право кожної людини, незалежно від того, арештована ця людина чи на волі. Тим паче, що весь світ знає і розуміє, а також Європейський суд (із прав людини) наголосив, що вона ув’язнена незаконно (в ухвалі Страсбурзького суду йшлося тільки про досудовий арешт, але не про ув’язнення за вироком суду – Ред.).

– Представники української влади далі наполягають, що правових підстав для цього немає. І напередодні в ефірі Радіо Свобода про це заявляла Валерія Лутковська, омбудсмен. Скажіть, будь ласка, якщо буде все-таки дозвіл від української влади на виїзд Юлії Тимошенко на лікування за кордон, то як до цього поставиться Ваша мама, чи є в неї якісь передумови для цього?

– Хочу сказати, що стаття 7, частина друга українського Кримінального кодексу (Кримінально-виконавчого кодексу – ред.) говорить про те, що ув’язнена людина має ті ж права, як і будь-який громадянин України згідно з Конституцією, за деякими винятками, передбаченими законом. А також стаття 36 закону про охорону здоров’я України говорить про те, що всі громадяни України можуть отримувати медичну допомогу за кордоном у випадку, якщо це необхідно, і навіть влада або відповідні офіційні органи України повинні допомогти у цьому. Тобто нічого, що забороняє або протистоїть законній можливості її виїзду, немає. П’ятого серпня відбувся її арешт, вона потрапила в СІЗО, умови там були просто нелюдські. Там вона отримала травму спини і зараз якраз через це незаконне ув’язнення зараз в неї критична, дуже серйозна проблема зі здоров’ям. Тому, щоб виправити цю проблему, хоча б якось, влада повинна відправити її на лікування з незалежними лікарями.

– Чи Ви зараз обговорюєте з представниками української влади можливості лікування Юлії Тимошенко в одній із європейських країн? Німеччині, Австрії? Називають різні варіанти. Наскільки це реально?

– Ми нічого з владою не обговорюємо. Від влади нічого не надходило, ніяких заяв. Ми як сім’я вимагаємо, щоб влада вирішила це питання. І не тільки ми, але також політики Європи, США, Канади, усіх демократичних країн вільного світу вимагають її негайного звільнення, або хоча б лікування.

– Чи Ви вірите, що рішення з цього приводу можливе найближчим часом?

Сподіваємося, що моя мама зможе відновити хоча б своє здоров’я. Не кажучи вже про повну політичну реабілітацію
– Я вірю, що рішення, яке мало бути набагато раніше, повинно бути схвалене спокійно і легко. Так само, як влада використала закон проти мами, щоб її засудити з легкістю і незважаючи ні на що, з повним цинізмом і жорстокістю. Так само, я думаю, вони зможуть знайти законний вихід з цієї ситуації. Тим більше, що Європейський суд (із прав людини), який є вищою судовою інстанцією для України як члена Ради Європи, прямо заявляє, що її арешт був незаконним. Тому ми, звичайно ж, очікуємо найближчим часом вирішення цього питання. І я думаю, що та гуманітарна місія, яку ведуть президенти Кокс і Квасневський… ми сподіваємося на це рішення і на те, що моя мама зможе відновити хоча б своє здоров’я. Не кажучи вже про повну політичну реабілітацію, яку вона повинна отримати найближчим часом.

  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG