Доступність посилання

ТОП новини

Суд зобов’язав прокуратуру розслідувати злочин проти ув’язненого на 12 років дніпропетровця


Суд у Дніпропетровську сьогодні визнав незаконною бездіяльність заступника прокурора міста і зобов’язав прокуратуру негайно внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про заяву про кримінальне правопорушення стосовно засудженого на 12 років позбавлення волі дніпропетровця Андрія Калитки і розпочати досудове розслідування. Про таке рішення Бабушкінського райсуду Дніпропетровська Радіо Свобода повідомив журналіст і правозахисник Сергій Довгаль.

За його даними, до цього адвокати й рідні засудженого не раз звертались до прокуратури із заявами про кримінальне правопорушення, що полягає, на їхню переконаність, у притягненні завідомо невинної людини до кримінальної відповідальності і засудження його на 12 років позбавлення волі. При цьому під однією з таких заяв підписалися ще шестеро провідних журналістів міста. Однак прокуратура не вносила ці заяви до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

«Тепер же суд зобов’язав прокуратуру виконати свої обов’язки належним чином. Також адвокати засудженого завдяки підтримці громадськості, журналістів домоглися перегляду справи Андрія Калитки і засудженого разом з ним на 8 років позбавлення волі Євгена Лазарєва у Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ. Це є теж неабияким прецедентом. Адже вища судова інстанція перегляне кримінальну справу, за якою Калитка і Лазарєв ув’язнені вже понад чотири роки», – зазначив Сергій Довгаль.

28-річного Андрія Калитку і його товариша суд визнав винним у розбійному нападі в грудні 2008 року на дніпропетровську студентку, яка невдовзі померла.
За словами правозахисника Сергія Довгаля, справа Андрія Калитки – одна із тих справ, які були сфальшовані у ході досудового слідства. За новим Кримінальним процесуальним кодексом ця справа має бути переглянута, зазначив Довгаль.

У Дніпропетровську відбулась не одна акція протесту проти міліцейського свавілля під час слідчих дій. Навесні 2013 року, зокрема, перегляду справи Андрія Калитки вимагали біля Індустріального районного суду Дніпропетровська, а восени 2012 року схожа акція у центральному міському парку.
XS
SM
MD
LG