Доступність посилання

ТОП новини

«Хто хоче убити Юлію Тимошенко?» – шоу на фестивалі в Единбурзі


Афіша вистави про Тимошенко
Афіша вистави про Тимошенко
Единбург – На фестивалі «Фриндж» у столиці Шотландії глядачам пропонують виставу про Юлію Тимошенко. Це одна з великої кількості різножанрових мистецьких подій, які представляють упродовж трьох тижнів тисячі митців з усього світу.

Наразі вистава «Хто хоче убити Юлію Тимошенко?» стала єдиним шоу, пов’язаним з Україною.

Її режисер Яков Седлар минулого року випустив фільм під такою ж назвою, в якому з палкою прихильністю розповідає про Юлію Тимошенко та її політичну боротьбу і різко критикує опонентів – насамперед президента Віктора Януковича та українську систему судочинства.

У стрічці міститься прямий натяк, що вороги Тимошенко бажають її смерті. Очевидно, що з таким же головним висновком тепер з’явилася і вистава.

Назва п’єси тотожна назві фільму «Who wants to kill Yulia Tymoshenko?» («Хто хоче убити Юлію Тимошенко?»).

У головній ролі акторка хорватського походження Інес Вурт. Автор п’єси також хорват Хрвоє Хітрец. Яков Седлар теж народжений у Хорватії.

Дії відбуваються у в’язничній камері.

Політична кампанія

Британська газета Guardian назвала цю виставу на фестивалі в Единбурзі прикладом поєднання «розваги з політичною кампанією».

Підтвердженням важливості події як частини боротьби на захист ув’язненого українського політика стало відвідання прем’єри дочкою Євгенією Тимошенко.

Серед перших, хто повідомив про виставу в Україні, став офіційний вебсайт «Блоку Юлії Тимошенко».

Вистави з політичним змістом і про нагальні події не є чимось новим, особливо для единбурзького фестивалю «Фриндж», який відомий насамперед нетрадиційними формами й експериментами у мистецтві.

То наскільки ж успішною є вистава про Юлію Тимошенко? В одній із перших рецензій прем’єра отримала три бали з п’яти.

Лондонський театральний критик Том Вікер пише, що вистава справді передає обурення політичною корупцією в Україні, але він зауважує, що, «перетворивши героїню на святу і дозволивши мати їй лише один недолік – наївність, втратили щось визначально людське».

Підсумовуючи, критик назвав виставу «нагальним і щирим прикладом політичного протесту».

Символ

Незалежно від майстерності акторів чи навіть мотивів авторів вистави, Юлія Тимошенко залишається політичним символом України, і багато європейських політиків вважають факт її перебування у в’язниці свідченням українських проблем.

Депутат Європараменту від Німеччини Ребекка Гармс – одна з активних критиків президента Януковича та його уряду.

Азаров та Янукович вважають, що можуть робити, що їм заманеться, і що вони отримають усе, що хочуть
Ребекка Гармс
«Я бачу, що такі люди як прем’єр Азаров та президент Янукович, не сприймають серйозно наших закликів. Вони вважають, що можуть робити, що їм заманеться, і що вони отримають усе, що хочуть, а це неприйнятно», – каже Ребекка Гармс, наголошуючи, що багато її колег у Європарламенті голосуватимуть проти угоди про асоціацію України з ЄС, якщо політичні проблеми в Україні не будуть вирішені.

Юлія Тимошенко далі залишається одним із найвідоміших у світі символів тих проблем.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG