Доступність посилання

ТОП новини

«Оккупай-Педофиляй» займається самосудом у Білорусі


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Мінська спільнота «Оккупай-Педофиляй» розмістила у соціальній мережі «ВКонтакте» 20-хвилинне відео, де записано, як підлітки зловили 29-річного гея і знущаються над ним через його сексуальну орієнтацію. Вони кажуть, що діють від імені організації «Оккупай-Педофиляй» та орієнтуються на лідера у Росії. Цей рух заснував російський радикал Максим Марцинкевич, який нещодавно відсидів три роки за розпалювання міжнаціональної ворожнечі. У Росії проти подібних груп дотепер не порушували кримінальних справ, і, як виглядає, вони користуються мовчазною підтримкою влади. Як свідчить репортаж білоруської редакції Радіо Свобода, ідеї Марцинкевича знайшли підтримку в Мінську.
Член спільноти «Оккупай-педофиляй» принижують свою жертву
Член спільноти «Оккупай-педофиляй» принижують свою жертву

17-річний Руслан Паравуля створив у соціальній мережі «ВКонтакте» групу «Оккупай-Педофиляй», де викладає відео за участю ймовірних педофілів. Хлопець разом з однодумцями шукає тих, хто зацікавлений у сексуальних контактах із неповнолітніми хлопчиками, і записує з такими чоловіками інтерв’ю, під час яких ставить незручні запитання, намагаючись, як він каже, «перевиховати збоченців».

Кореспондент білоруської редакції Радіо Свобода поспілкувався з Русланом Паравулею.

– Юристи кажуть, що те, чим ви займаєтеся, це самоуправство і може каратися законом як кримінальний злочин. Чому ви це робите?

Такі відео ми виставляємо на показ суспільству для того, щоб саме воно, а не в’язниця, засудила таких осіб
– Тут немає самосуду або самоуправства, ми нічого не робимо насильницького, ми просто знаходимо людину і беремо в неї інтерв’ю. Запитуємо, де він працює, де живе, з ким дружить, чим займається. І запитуємо, навіщо він зустрівся з 15-річним хлопчиком. Самі ми його не засуджуємо. Такі відео ми виставляємо на показ суспільству для того, щоб саме воно, а не в’язниця, засудила таких осіб. Тому що педофілію дуже складно довести в судовому порядку. Поки людина не зніме з неповнолітнього труси, він невинний. У результаті своїх дій ми маємо запис розмови, коли педофіли і «приманка» домовляються про зустріч, і запис самого інтерв’ю, де чоловік зізнається, що хотів вступити у статевий контакт і взяв із собою презервативи.

– Як давно існує спільнота? Чи були до вас претензії з боку правоохоронних органів або героїв відео, їхніх родичів?

– Один місяць, протягом цього часу зловили п’ятьох таких людей. Ніяких претензій не було ні від кого.

– Чи Ви відстежуєте, як складається життя в героїв відео після публікації?

Перший чоловік, з яким ми записали відео, був звільнений з роботи
– Перший чоловік, з яким ми записали відео, був звільнений з роботи. Працював будівельником. Про інших не знаю. Ще дуже мало часу минуло.

– На якому сайті ви шукаєте потенційних педофілів?

Ми захищаємо дітей, яких дуже легко схилити до сексуального контакту і образити
– Це сайт знайомств www.mamba.ru. Загалом, дуже багато людей, готових зустрітися з 15-річними хлопчиками. Якщо завести анкету, то кожен день кілька людей буде пропонувати. У Мінську дуже багато таких людей. Ми захищаємо дітей, яких дуже легко схилити до сексуального контакту і образити. Я хочу показати цій країні, хто цим займається. Хочу, щоб педофіли знали, що їхні такі дії щодо дітей можуть призвести до моєї реакції у вигляді відеороликів.

– Яким чином ваша діяльність може вплинути на тих, хто займається педофілією, але поки не потрапив в об’єктив вашої відеокамери?

– Я паразит на вадах суспільства. Виходить, що є така хвороба, як нетрадиційна орієнтація, або, ще гірше, педофіли. Мета така: щоб після перегляду відео ні в кого не було бажання зустрічатися з хлопчиками, яким немає 16 років. Якщо ці ролики подивиться багато людей, які ще поки не педофіли, але мають думки про це, то ці думки повинні зникнути. Тому що вони боятимуться, що їх спіймають таким чином. І в результаті у них зламається життя, якщо їх родичі та друзі дізнаються, чим вони займаються.

– Під час інтерв’ю Ви розпитуєте про політичні погляди, віросповідання, за кого людина голосувала на президентських виборах. Для чого такі запитання?

– Такі питання задаємо для того, щоб розговорити людину. Зрозуміло, що питання про президента не стосується нашої мети. Просто запитуємо, що приходить в голову. Я навіть можу запитати, який предмет йому подобався у школі.

– Руслане, чому ви стали цим займатися? Може, був персональний досвід примусового сексуального контакту?

Зареєстрував на сайті знайомств 15-річного хлопчика. Вже через кілька годин після реєстрації посипалися пропозиції з боку дорослих
– Ні, такого не було. Просто я подивився ролик Максима Марцинкевича. Він живе в Москві. Займається боротьбою з педофілією. Він сказав, що потрібно розширювати регіон боротьби, що таких людей дуже багато не тільки в Москві. Спочатку я не повірив. Сказав друзям, що переконаний, що в Мінську таких немає. Зареєстрував на сайті знайомств 15-річного хлопчика, який є «наживкою» в наших відео. Йому дійсно 15 років. Хотів подивитися, хто що буде писати. Вже через кілька годин після реєстрації посипалися пропозиції з боку дорослих. Хотіли познайомитися, запрошували додому, пропонували секс. Спочатку я був в шоці.


Юрист Юрій Чаусов говорить, що зняті розмови – це акт свавілля, яке є різновидом кримінального злочину, тож виконавці та організатори цілком можуть бути притягнуті до відповідальності.

Тут мова може бути про самосуд в першу чергу. Ті люди стають суб’єктами кримінального злочину
Юрій Чаусов
«Тут мова може бути про самосуд в першу чергу. Ті люди, які роблять такі дії, тим більше під відеозапис, безумовно стають суб’єктами кримінального злочину. Очевидно, що для цього є правовий шлях, а не самоуправство з приниженням людини. Той факт, що на відео видно, що творять цей «беспредел» дуже молоді люди, – не така однозначна обставина. Вік кримінальної відповідальності в Білорусі – 16 років. А за деякі види злочину – 14 років. Навіть якщо виконавцям не має 16 років, я підозрюю, що в даному випадку підлітки діяли від імені організованої групи, організатори якої, швидше за все, досягли цього віку і, відповідно, можуть бути притягнуті до відповідальності», – зазначає Юрій Чаусов.

Правозахисниця Анастасія Лойко згідна з оцінкою юриста, що мінська спільнота займається самосудом.

Для цього є правоохоронні органи, на утримання яких громадяни витрачають кошти у вигляді податків
Анастасія Лойко
«Якщо людина скоїла злочини, в тому числі і сексуального характеру проти неповнолітніх, то суспільство має реагувати, – каже вона. – Але законними шляхами. Для цього є правоохоронні органи, на утримання яких громадяни витрачають кошти у вигляді податків. З точки зору прав людини ніхто не має права чинити самосуд, для цього є законні методи. Але, з іншого боку, правоохоронні органи повинні оперативно реагувати на такі прояви, а не чекати на відео в соціальних мережах».

Представник Слідчого комітету Білорусі сказав, що знає про діяльність групи «Оккупай-Педофиляй» у Мінську, але заяв про це не надходило, тому відомство ще не вирішило, як реагувати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG