Доступність посилання

ТОП новини

Голови усіх парламентських фракцій приховують свої доходи?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Київ – Розпочався судовий процес, який має визначити, чи повинні депутати Верховної Ради надавати свої декларації про доходи за запитом громадян. Справу розглядає окружний адміністративний суд Києва за позовом громадського активіста Віктора Тарана. Він оскаржив дії апарату Верховної Ради, який відмовився надавати декларації голови парламенту та керівників парламентських фракцій.

Директор Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран звернувся до апарату Верховної Ради з проханням надати декларації шістьох народних депутатів: спікера Володимира Рибака, Олександра Єфремова, Арсенія Яценюка, Олега Тягнибока, Віталія Кличка та Петра Симоненка. Йому відмовили з поясненням, що у декларації міститься конфіденційна інформація про народних депутатів та членів їхніх сімей. Після цього Віктор Таран звернувся до суду з вимогою визнати відмову незаконною.

Вони повинні публікувати декларації або на офіційному сайті, або в офіційному друкованому виданні протягом квітня
Віктор Таран
«Вони повинні публікувати декларації або на офіційному сайті, або в офіційному друкованому виданні протягом квітня. На жаль, цього не було зроблено. Ми не знаємо, чому були порушені прямі норми закону апаратом Верховної Ради. Вони пояснюють, що керівники фракцій та керівництво парламенту прямим текстом заборонили їм це робити. Але це – прямі порушення закону. Тому важливо для громадськості створити прецедент, щоб громадськість змогла отримати доступ до усіх декларацій чиновників», – заявляє Таран.

Депутати не хочуть оприлюднювати лише персональні дані – Макеєнко

Представник апарату Верховної Ради Юрій Долгов у суді також наголосив, що перед тим, як надати декларації, необхідно отримати згоду депутатів.

Декларації містять персональні дані, крім того, закон не містить однозначного тлумачення щодо механізму оприлюднення декларацій про майно, доходи, та витрати, заявив у коментарі Радіо Свобода голова парламентського комітету з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради Володимир Макеєнко.

Був депутат у попередньому скликанні, йому дзвонив якийсь божевільний і погрожував вкрасти дітей
Володимир Макеєнко
«Треба ж згоду народного депутата. Я вам з досвіду кажу: був депутат у попередньому скликанні, йому дзвонив якийсь божевільний і погрожував вкрасти дітей. Це таке життя, знаєте теж, в якій країні ми живемо! Я розумію, що треба бути відкритим, але у нас є різні люди», – зауважив Макеєнко.

Законодавство передбачає, що такі декларації є відкритими – Сушко

Юрист Інституту медіа права Ольга Сушко, яка представляє інтереси позивача у суді, зазначила, що в законодавстві процедура чітко визначена і апарат Верховної Ради мав надати копії із ретушуванням даних, які є конфіденційними.

Законодавство України передбачає, що такі декларації є відкритими
Ольга Сушко
«Питання про те, що у народних депутатів запитували згоду щодо надання декларацій, відводить справу від її основної суті, оскільки, позивач посилається на ті норми законодавства, які зобов’язують апарат Верховної Ради надавити ці документи на запит, не запитуючи дозволу у авторів декларації. Законодавство України передбачає, що такі декларації є відкритими. Лише невелика кількість даних, які в них містяться, є інформацією з обмеженим доступом. Ця інформація може бути ретушована», – зазначає Сушко.

У суді представник апарату Верховної Ради Юрій Долгов заявив, що відповідний дозвіл надав Арсеній Яценюк. Утім представник позивача Ольга Сушко відповіла, що Віктор Таран такого документа не отримував. Через це суд вирішив, що необхідно перевірити доказову базу в цій справі, тому оголосив перерву в засіданні до 9 серпня цього року.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG