Доступність посилання

ТОП новини

Для туристів на кордоні полегшують життя?


Львів – Від 1 серпня діє спільний наказ Міністерств внутрішніх справ та інфраструктури про спрощений перетин кордону для туристичних груп, організатор яких заздалегідь повідомив прикордонників про поїздку. Втім, чи насправді такі правила діють на кордоні, і чи туроператори дбають про комфортні умови для своїх клієнтів?

На кордоні України з країнами Європейського союзу, якщо пощастить, оформлення документів займає годину, але найчастіше до трьох, а то й до шести годин. Хоча рейсові автобуси і пропускають окремою смугою руху, проте процедура на пунктах пропуску триває годинами. Така ж ситуація з туристичними автобусами. За добу через один пункт пропуску в середньому проїжджає близько ста автобусів з туристичними групами.

Держприкордонна служба повідомила, що з 1 серпня для організованих туристичних груп перетнути кордон буде простіше. Відтак ті туристичні фірми, які за 24 години до перетину кордону надішлють на електронну скриньку пункту пропуску, через який їхатимуть туристи, інформацію про пасажирів, транспортний засіб, то отримають повідомлення від прикордонників, у який приблизно час варто прибути на кордон. Туристичний автобус обіцяють пропускати через окрему смугу руху за 15 хвилин.

Туроператори нехтують нововведеннями

Однак така спрощена схема запроваджена для туроператорів ще торік, наголосив начальник прикордонного контролю штабу Західного регіонального управління Держприкордонної служби Олександр Рибак. Але нею протягом року користується лише один туроператор Львова. Інші ж нехтують комфортом туристів або ж не знають про пільгу.

«З 2012 року почала діяти в авіаційних і автомобільних пунктах пропуску система попереднього повідомлення, це коли туристичні фірми подають попередню заявку і отримують право на спрощений перетин кордону. Автобус прибуває у пункт пропуску і першочергово оформлюються документи, час скорочується утричі, стараємось з 45 хвилин зменшити до 15. Загалом 35 організованих груп скористались послугами попереднього повідомлення», – каже полковник Рибак.

Одностороннє нововведення малоефективне

У туристичних компаніях розповіли Радіо Свобода, що не встигли за ці дні скористатись спрощеною процедурою перетину кордону для організованих груп туристів. Але й не знали, що таке правило вже рік діє на пунктах пропуску на українсько-польському кордоні.

«На днях побачу, то все тоді з’ясую. Буває, сорок хвилин стоїть автобус, а часто довше. Це добре, але чи воно спрацює, таке нововведення? Все-таки це вводиться односторонньо, стосуватиметься лише української сторони», – розповіла турагент Людмила.

Туроператори без великого оптимізму сприймають інформацію про якісь пріоритети на кордоні. Оскільки якщо українська сторона і пропустить швидше автобус з туристичною групою, то на польській стороні доведеться чекати. А тому найбільш ефективним, кажуть туроператори, була б міждержавна домовленість. Втім, про проблеми говорять під час спільних зустрічей, але до реальних кроків не доходить.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG