Доступність посилання

ТОП новини

Слухання в одній зі справ проти колишнього президента Пакистану перенесли


Первез Мушарраф перед одним із судових засідань, фото 20 квітня 2013 року
Первез Мушарраф перед одним із судових засідань, фото 20 квітня 2013 року
Суд у Пакистані переніс сьогодні на два тижні, до 20 серпня, слухання в одній зі справ проти колишнього президента Пакистану Первеза Мушаррафа, на якому йому, як очікували, мали офіційно оголосити обвинувачення у змові з метою вбивства колишнього прем’єр-міністра Беназір Бгутто.

За повідомленнями, суд у місті Равалпінді відклав слухання, бо Мушарраф не зміг прибути на нього через загрози його життю.

Сьогодні ж міжнародна правозахисна організація Amnesty International закликала владу Пакистану притягти Мушаррафа до відповідальності за всі порушення прав людини, які він вчинив на посаді президента.

69-річний Первез Мушарраф (70 йому сповниться в неділю, 11 серпня) перебуває нині під домашнім арештом, звинувачений принаймні у трьох кримінальних справах. Одна з них стосується вбивства Беназір Бгутто 2007 року – дотепер його звинувачували в ній у незабезпеченні належного захисту опозиційній діячці. Інша справа – щодо звільнення низки чільних суддів, включно з головою Верховного суду, коли тодішній президент того ж 2007 року запровадив у Пакистані надзвичайний стан. І ще в одній справі йдеться про вбивство одного з політичних лідерів народу белуджів Наваба Акбара Буґті – той загинув у перебігу воєнної операції, яку здійснювали у провінції 2006 року за наказом Мушаррафа. Крім того, минулого місяця прем’єр-міністр Наваз Шаріф наказав почати розслідування за звинуваченням колишнього президента в державній зраді.

Процеси в цих інших справах мають початися наступними місяцями. Сам Мушарраф називає всі звинувачення проти нього політично мотивованими.

1999 року генерал Первез Мушарраф захопив владу в Пакистані військовим переворотом, відтак керував країною як президент, обіймаючи одночасно ще низку державних і військових посад, до 2008 року, коли був змушений піти у відставку під тиском усе сильнішої опозиції.
XS
SM
MD
LG