Доступність посилання

ТОП новини

Боєздатність армії США може постраждати через економію


Міністр оборони США Чак Гейґел розпочав кампанію, яка має на меті примусити політиків у Конгресі та уряді домовитись і зупинити автоматичні бюджетні скорочення, які суттєво зачепили військових.

Збройні сили можуть втратити три із 11 авіаносців та усю групу їх забезпечення. Пентагон уже кілька місяців попереджає про загрозу значного послаблення бойової готовності країни через бюджетні скорочення. Міністр оборони так змалював ситуацію, в якій опинились збройні сили:

«Спочатку нам доведеться скоротити наші сили швидкого реагування. Це означає, що зменшиться кількість складу армії ще на 380-450 тисяч осіб. Кількість авіаносців зменшиться з 11 до 9-ти а то й до 8-ми. У морській піхоті зі 182 тисяч залишиться 150-175 тисяч людей. Також доведеться вивести з експлуатації старі моделей бомбардувальників».

Інша стратегія – зберегти кількість персонального складу – зі всіма коштовними пільгами – а натомість відкласти закупівлю нової модернізованої зброї, каже міністр оборони:

«Фактично ми обираємо між збереженням нашої нинішньої потужності, яка вимірюється кількістю бригад, кораблів, повітряних ескадронів, батальйонів морської піхоти, та нашими можливостями модернізувати зброю і підтримувати нашу технологічну перевагу».

Чимало військових обирають варіант скорочення персоналу та застосування безпілотних технологій і компактних сил спеціального призначення.

Аналітик Тодд Геррісон каже, що незалежно від того, чи буде розв’язана бюджетна криза, Пентагон має пережити значні скорочення після закінчення операцій в Іраку та Афганістані:

«Менше не означає гірше, якщо ми маємо кращі можливості і можемо робити більше навіть зі скороченим персоналом. Однак, у цьому і полягає питання».

Минулі попередження Пентагону про загрози скорочення фінансування збройних сил були проігноровані політками. Геррісон каже, що детальним описом наслідків скорочень Гейґел намагається привернути увагу Конгресу.

Військовий аналітик Тодд Геррісон продовжує:

«Я думаю, що міністр Гейґел намагається відновити авторитет своїх слів, роз’яснивши детально, що конкретно скорочення означатимуть для військових, замість того, щоб говорити про їх негативний вплив у загальних термінах».

Пентагон цього року вже не дорахувався 37 мільярдів доларів із 620 попередньо запланованих. Якщо ситуація не змінитися, то наступного року його бюджет зменшиться на 52 мільярди доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG