Доступність посилання

ТОП новини

Система забезпечення ліками проти туберкульозу розбалансована – депутат


Причиною того, що хворі на туберкульоз не можуть вчасно отримати безкоштовні ліки, і як наслідок, переходу хвороби в більш тяжкі форми, є розбалансованість системи медикаментозного забезпечення в Україні. Про це народний депутат від ВО «Свобода», голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення реформування системи охорони здоров’я, медичної освіти й науки Святослав Ханенко заявив в ефірі програми «Ми разом» на Радіо Свобода.

«Система державного управління в цілому і галузевого зокрема розбалансована і дезорганізована. Вона ускладнена протистоянням інтересів. Те, що відбувається в царині державних закупівель (в тому числі й по програмі боротьби з туберкульозом), не є нормальним для цивілізованих країн. Суспільство має консолідуватися заради спільної мети і змусити владу працювати в інтересах громадян, а не концентруватися на «кланових розборах» та задоволенні своїх особистих інтересів», – наголосив Ханенко.

За словами свободівця, протитуберкульозні служби потерпають від дефіциту кадрів, державна цільова програма боротьби з хворобою фінансується не в повному обсязі, існує нераціональний розподіл безкоштовних медикаментів.
«Факту тіньового обігу препаратів, і того, що люди вимушені купувати їх за власні кошти, заперечувати не можна, але й говорити про системність явища я теж би не став. Зараз потрібно відверто говорити про всі проблеми, домовлятися і системно, планомірно і цілеспрямовано діяти. Тоді буде результат», – додав Ханенко.

Святослав Ханенко назвав системною управлінською помилкою покладання лише на Міністерство охорони здоров’я вирішення проблеми боротьби з туберкульозом. «В цьому питанні медична складова займає максимум 20%. Решта – це компетенція інших міністерств – соціальної політики, внутрішніх справ, культури, освіти, економіки, фінансів, пенітенціарної системи і так далі. Суттєва роль відведена також органам місцевої влади, але в умовах нинішнього бюджетування їм важко справлятися. Слава Богу, в Україні результативно діє «Коаліція боротьби з туберкульозом», я з нею співпрацюю і сподіваюся, найближчим часом нам вдасться покращити цільову програму, що діє до 2016 року. Водночас і уряд і суспільство мають консолідувати свої зусилля», – сказав депутат.

Святослав Ханенко також зазначив, що в боротьбі з інфекційними хворобами надзвичайно важливу роль відіграє імунізація населення.

«Суспільство має зрозуміти, що вакцинація – це світова практика, формувати імунітет необхідно. Але в цьому питанні має бути усвідомлена відповідальність і посадовців, і медичних працівників, і батьків. Наразі є небезпідставні застереження щодо якості вакцин, зокрема проти гепатиту. Ми в Комітеті з охорони здоров’я намагаємося впорядкувати це питання. Спілкуємося з службою з лікарських засобів. У МОЗ скеровані відповідні рекомендації, але, на жаль, поки нема адекватної реакції. Ми намагаємося налагодити партнерство, на жаль, поки що це не вдається», – заявив Ханенко.
XS
SM
MD
LG