Доступність посилання

ТОП новини

Суд визнав незаконною депортацію екс-президента Криму Мєшкова – проросійські активісти


Юрій Мєшков
Юрій Мєшков
Вищий адміністративний суд України скасував рішення судів нижчих інстанцій про примусове видворення за межі України влітку 2011 року першого та останнього президента Криму Юрія Мєшкова. Про це Радіо Свобода повідомив координатор Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» Валерій Подьячий з посиланням на адвоката Івана Бакая. Останній представляв у суді інтереси Юрія Мєшкова, який вже 18 років живе у Москві.

За словами Валерія Подьячого, який називає себе послідовником Юрія Мєшкова, рішення сімферопольського і севастопольського судів нижчих інстанцій дворічної давнини Вищий адмінсуд скасував, а справу за позовом Головного управління Служби безпеки України в Криму про депортацію Мєшкова направив на повторний розгляд до Окружного адміністративного суду АРК.

ВАСУ також визнав Юрія Мєшкова громадянином України, зважаючи на те, що той станом на 24 серпня 1991 року – момент проголошення незалежності країни – постійно проживав на її території, а також протягом 1994–95 років обіймав державну посаду, стверджує координатор Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія». (Насправді ВАСУ як суд касаційної інстанції цього не визнавав – див. фото останньої сторінки ухвали – Ред.)

Валерій Подьячий
Валерій Подьячий
Валерій Подьячий посилається на статтю 25 Конституції, згідно з якою громадянин України не може бути видворений за її межі або виданий іншій державі. На його думку, тепер начальник кримського главку СБУ Володимир Тоцький має покинути свою посаду з «вовчим білетом».

Лідер Блоку «Росія» Юрій Мєшков на початку 1994 року на проросійських гаслах виграв виборчу кампанію і став першим президентом Криму. 17 березня 1995 року Верховна Рада України скасувала цю посаду, і за кілька тижнів Мешков виїхав до Москви. В липні 2011 року він вперше відвідав Крим, уже з російським паспортом, де зробив низку політичних заяв про статус і належність півострова. Після цього СБУ за рішенням суду депортувала його через Керченську протоку за межі України.

Без політичних наслідків?

В керівництві кримського парламенту сказали Радіо Свобода, що згадане рішення ВАСУ ніяк не вплине на політичну ситуацію в Криму. За словами впливового депутата-регіонала у Верховній Раді АРК Єфима Фікса, Мєшков не має підтримки у Криму і символізує собою «давно збанкрутілі ідеї і збанкрутілих політиків». Єфим Фікс радить не очікувати, що у долі «емігранта Мєшкова щось зміниться, оскільки кримчани давно відправили його на політичне звалище».

Разом з тим координатор Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» Валерій Подьячий каже, що поки не знає, коли Юрій Мєшков збирається приїхати до Криму. За його даними, зараз адвокат Іван Бакай, який представляє інтереси Мєшкова, оскаржує в суді постанову СБУ про заборону йому в’їзду на територію України протягом 5 років.

На думку Подьячого, попри будь-які рішення українських судів, колишній кримський президент з часом має намір повернутися до Криму, який, як припустив Валерій Подьячий, «з часом може змінити юрисдикцію».

У Службі безпеки України Радіо Свобода заявили, що коментуватимуть справу після того, як її знову розгляне суд першої інстанції. Заступник голови прес-служби СБУ Дмитро Григораш сказав: слід дочекатися рішення суду, і лише тоді «будемо коментувати».

Водночас, як повідомило джерело Радіо Свобода в правоохоронних структурах, найвірогідніше, що тільки-но Юрій Мєшков ще раз потрапить на українську територію, йому не уникнути суду, проте цього разу йому доведеться відповідати за заклики до насильницької зміни кордонів України.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG