Доступність посилання

ТОП новини

Футбольні клуби судитимуть за «хохлів» – Федерація футболу


Фанати команди «Шахтар» на матчі «Шахтар»-«Динамо», 4 серпня 2013 року
Фанати команди «Шахтар» на матчі «Шахтар»-«Динамо», 4 серпня 2013 року
Київ – Чи можна кричати «дави хохлів» під час матчів за участю київського «Динамо»? Після інциденту 4 серпня на матчі українських команд «Шахтар»-«Динамо» це мають вирішити спортивні суди, заявляють у Федерації футболу України. Представники опозиції вбачають у подібних вигуках ксенофобію, а фанати й експерти – не більше ніж прояви футбольної субкультури.

Кричалки «дави хохлів» та інші під час останніх футбольних матчів між українськими клубами є проявом ксенофобії й образою національної гідності українців зокрема – таку думку висловили представники української опозиції після того, як 4 серпня, під час матчу четвертого туру Прем’єр-ліги «Шахтар» (Донецьк) – «Динамо» (Київ) фанати гірників на «Донбас Арені» палили шарфи з символікою столичного клубу і вигукували: «Дави хохлів!». «Хохлами» у фанатському середовищі часто називають прихильників клубу «Динамо-Київ». Той матч завершився із рахунком 3:1 на користь «Шахтаря».


Депутат від «Батьківщини» Микола Томенко одним із перших з-поміж парламентської опозиції виступив із публічним осудом образливих, на його погляд, кричалок. На своїй сторінці у соцмережах Томенко поцікавився, чи бізнесмен Рінат Ахметов, керівники області й міста, які ходять на матчі, теж скандують «дави хохлів?». І додав, що чекає реакції на цей інцидент від очільників регіону та місцевої громади.

Тим часом у соцмережах та в коментарях під публікаціями в медіа про цей випадок дискусія триває. Частина коментаторів пояснює, що опозиція проявила необізнаність, і що у фанатському середовищі прихильники кожного регіонального клубу завжди мали образливі, часто етнічнозабарвлені прізвиська. Відтак на матчах за участі кримської «Таврії» прихильники іншої команди скандують «Дави татар», на іграх із одеським «Чорноморцем» лунають образи щодо їхніх прихильників, яких фанати інших клубів називають «жидами».
Фанати київського «Динамо» під час матчу «Шахтар»-«Динамо», 4 серпня 2013 року
Фанати київського «Динамо» під час матчу «Шахтар»-«Динамо», 4 серпня 2013 року

Футбольні кричалки: расизм чи субкультура?

Ці назвиська, так само як і означення «кроти» для вболівальників «Шахтаря», не є проявом расизму, ксенофобії та людиноненависництва загалом, а лише відображають фанатську субкультуру, пояснює Радіо Свобода футбольний експерт, заступник головного редактора порталу «УА-Футбол» Володимир Миленко.

«Фанатські кричалки «дави хохлів» та інші подібного змісту побутують з радянських часів. Відтак прихильники не лише гірників, а 13 із 16 команд прем’єр-ліги у своїх кричалках називають фанатів «Динамо» «хохлами». Те, що опозиція звинувачує на підставі цього у ксенофобії – це все одно, що приписувати зоофілію тим, хто на матчах за участі шахтаря скандує «е…ть «кротов», е…ть!». Субкультура не конфліктує із зовнішнім світом, більше того, самі динамівські фанати у власному середовищі звуть себе «хохлами» й не ображаються», – вважає експерт.

Зовсім іншої позиції дотримуються у Федерації футболу України. Заступник голови федерації Сергій Стороженко запевнив Радіо Свобода, що інциденти з кричалками на матчах оцінять органи спортивного правосуддя, і, можливо, санкцій зазнають самі футбольні клуби.

Не виключаю, що клуби будуть притягнені до відповідальності
Сергій Стороженко
«Це образа людської гідності, яку не можна залишати поза увагою. Є футбольна традиція, за якою вболівальники одного клубу не визнають клубу суперника. Всередині субкультури побутують ті чи інші образливі прізвиська. Вважати футбольні кричалки ганебними чи ні – це вирішуватимуть органи судового правосуддя. Не виключаю, що клуби будуть притягнені до відповідальності», – зазначив Стороженко.

Самі ж футбольні фанати наголошують, що ціла низка образливих кричалок використовується багато років, і стосується не тих чи інших етносів, а лише уболівальників певних клубів.


Українців намагаються поділити на українофобів і націоналістів?

Руслан, один із фанатів київського «Динамо», який попросив не називати його прізвища, бачить у розкручуванні скандалу довкола кричалок лише спроби розколоти українців.

Відомо, що донецькі вболівальники на матчах розгортають червоно-чорні прапори, вшановують вояків УПА і жертв Голодомору. 95% фанатів всіх українських клубів є українськими націоналістами
«Те, що лунало на «Донбас Арені» як кричалка, виглядає страшно. Але цю тему роздмухують політики, які не в темі щодо футбольних фанатів. Відомо, що донецькі вболівальники на матчах розгортають червоно-чорні прапори, вшановують вояків УПА і жертв Голодомору. Відтак, коли вони скандують «дави хохлів» – це стосується не всіх українців, як хтось хоче вважати, а фанатів київського «Динамо», – пояснює вболівальник цього клубу. – 95% фанатів усіх українських футбольних клубів є українськими націоналістами, а зараз ми бачимо спробу показати, що серед футбольних уболівальників є як націоналісти, так і українофоби та імперці і що вони ворогують між собою».

Тему образливих футбольних кричалок порушували у медіа ще до чемпіонату Євро-2012. Зокрема, в кількох українських ЗМІ з’являлися публікації про те, що, мовляв, футбольні фан-клуби на пострадянському просторі є прихистком для ксенофобів та неонацистів і що саме це відображається у їхній символіці та висловлюваннях фанатів. Самі ж уболівальники такі звинувачення спростовують.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG