Доступність посилання

ТОП новини

Газету Washington Рost продали за 250 мільйонів доларів


У медійному просторі США – грандіозні зміни. Одна з найвпливовіших та найстаріших газет у Сполучених Штатах, столична Washington Рost незабаром змінить власника. Родина Ґремів, яка володіла виданням протягом чотирьох поколінь, вирішила продати газету підприємцю Джефу Бейзосу, який сколотив мільярди, заснувавши Інтернет-гіганта компанію Амазон.

Новина про продаж Washington Рost стала неочікуваною навіть для топ менеджерів видання. Експерти кажуть, що Бейзос, який кардинально змінив книжковий ринок у світі, запровадивши електронні книги, тепер спробує змінити те, як ми читаємо новини.

Він зробив Амазон найбільшим онлайн-магазином у світі. Він змінив традиційне уявлення про книжку. Ця людина, яка вдягається у потерті джинси і невиразні піджаки, має статки у 25 мільярдів доларів. Тепер засновник Амазону Джеф Бейзос вирішив віддати 1% свого багатства, 250 мільйонів доларів, за одну з найбільш впливових у США та світі газет – Washington Рost та декілька інших супутніх друкованих видань корпорації, щоб зробити з ними те, що не вдалося їх попереднім власникам. Розповідає голова правління Washington Рost Дон Ґрем:

«Ми знали, що ми можемо тримати Washington Рost на плаву. Ми могли вижити. Але наші плани для цього видання – набагато більші».

Американські газети переживають непрості часи. У епоху Інтернету кількість передплатників та доходи від реклами катастрофічно падають. Читацька база Washington Рost за останні роки скоротилася на сотні тисяч абонентів, які перестали виписувати чи купувати в кіосках друковану версію газети.

Памела Мартін каже, що вона передплачувала Washington Рost раніше, але тепер нічого не виписує і читає все онлайн.

Всього кількома днями раніше, газета Boston Globe, за яку 7 років тому пропонували 600 мільйонів доларів, була продана лише за 70 мільйонів. А три роки тому той же Washington Рost продав журнал Newsweek за символічну суму в 1 долар плюс 40 мільйонів доларів боргу.

Тож, що Бейзос планує робити з легендарним виданням, яке за десятки років на медіа ринку заробило репутацію і здобуло неймовірну політичну вагу, здатну вирішувати долю президентів? Саме журналісти Washington Рost – колись пролили світло на сумнозвісний Вотерґейтський скандал, що закінчився відставкою президента Ніксона.

Бейзос збирається здійснити революцію на ринку друкованої преси – вважає експерт Джон Гарріс:

«Це новий власник, з ймовірно новими цінностями і новими планами та баченням. А також у нього дуже глибокі кишені. Тож Washington Рost справді може перегорнути нову сторінку у своїй історії».

У Бейзоса неоднозначна репутація. Дехто звинувачує його у знищенні ринку друкованої книги та книгарень. Він каже, що просто намагається встигнути за еволюцією:

«Небезпечно не еволюціонувати. Якщо ви хочете вимерти – перестаньте розвиватися».

Бейзос, на відміну від багатьох інших сучасних підприємців-геніїв, цікавиться політикою і досить активно бере в ній участь. Втім важко сказати на чиєму він боці. Його гроші підтримували політиків та ініціативи по обидві сторони політичного спектра.

Джеф Бейзос обіцяє, що Washington Рost чекають зміни. Зміни не принципів політичної об’єктивності та стандартів журналістики, а зміни способу, яким газета буде доставлятися до читача. Про це заявив віце-президент Washington Рost Леонард Дауні:

«Кетрін Веймос прочитала звернення від нього, у якому він чітко заявив, що повністю підтримує журналістські цінності, які сповідує Washington Рost. І це для мене найважливіше».

Родина Ґремів, що володіла Washington Рost, зізналася що не змогла знайти відповідь на досить раптову та масову зміну смаків читачів, які сьогодні черпають більшість новин онлайн. Вони продали Washington Рost ґуру Інтернету, щоб він спробував трансформувати газету у видання 21 століття.

Бейзос, якому нещодавно виповнилося 49 років, придбав Washington Рost за власні кошти, без залучення фондів Амазону. І він збирається тримати видання у приватній власності. Це означає, що йому не потрібно щоквартально звітувати перед інвесторами і обіцяти їм щоразу більші прибутки. Бейзос хоче мати свободу для експерименту і можливість діяти вільно у довготривалій перспективі. Саме така стратегія колись зробила зі збиткового Амазону – лідера світової Інтернет-торгівлі, і саме на лідерські позиції в цифровій журналістиці Бейзос хоче вивести Washington Рost.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG