Доступність посилання

ТОП новини

Польща здала Київ Путіну (європейська преса)


Деякі західні експерти попереджають на сторінках преси, що «Росія – це найбільш небезпечна країна світу», і додають, що, наприклад, нинішня польська влада Туска-Сікорського «здала Київ Путіну». Ці аналітики також вважають, що «необхідно відібрати у режиму Путіна таку зброю, як газопостачання до Європи», і тоді європейці будуть у більшій безпеці. Оглядачі попереджають, що в Україні із заяви депутата-регіонала Олега Царьова «розпочалася активна робота проросійського лобі, котре зацікавлене у тому, щоб зірвати євроінтеграцію Києва». Тим часом український залізорудний магнат Костянтин Жеваго заявляє європейській пресі, що хоче освоїти нові закордонні ринки, аж до Австралії.

Професор Ягеллонського університету (Польща), історик і радянолог Анджей Новак попереджає в інтерв’ю польському виданню Do Rzeczy, що й нині Росія – це «найбільш небезпечна країна світу», яка дивиться, наприклад, на Польщу як на перешкоду між нею та Німеччиною і своєрідний полігон у наступі на Європу. Новак також критикує залицяння влади Туска-Сікорського до путінської Росії і вважає, що ця польська влада «здала Київ Путіну», коли у критичній для України ситуації газового протистояння взимку 2008–2009 років «Польща не лише дистанціювалася від Києва, але й відмежувалася від своєї колишньої східної політики». Анджей Новак підтримує ту точку зору в Європі, що необхідно негайно диверсифікувати постачання газу до ЄС та таким чином «відібрати у Путіна ці інструменти тиску, й тоді ми будемо в більшій безпеці».

Московська «Независимая газета» вважає, що президент України Віктор Янукович «отримав підніжку від Верховної Ради», коли із заявою про невідповідність угоди про асоціацію з ЄС українській Конституції виступив народний депутат від Партії регіонів (заступник голови фракції в парламенті) Олег Царьов. «У Києві вважають, що із заяви Царьова почалася активна робота проросійського лобі, зацікавленого у тому, щоб зірвати євроінтеграцію Києва», – наголошує газета. Сам Віктор Янукович, як цитує московське видання, запевнив у середу по телефону президента Європарламенту Мартіна Шульца, що «курс на євроінтеграцію України залишається незмінним». Деякі оглядачі не виключають, що Олег Царьов став свого роду «іграшкою» у руках таких проросійських політиків, як Віктор Медведчук.

Лондонська Financial Times повідомляє про рекордні фінансові результати української залізорудної компанії Ferrexpo, власником котрої є український олігарх Костянтин Жеваго. Упродовж вже кількох днів спостерігається збільшення попиту на акції Ferrexpo на лондонській біржі. Газета також повідомляє з посиланням на розмову із самим Жеваго, що його компанія зацікавлена у придбанні залізорудних активів за межами України. За словами Жеваго, основна мета Ferrexpo – стати чемпіоном у Східній Європі, але тут недостатньо залізних руд. Тому власник Ferrexpo заявив лондонському виданню, що «ми шукаємо всюди, де є залізна руда, в Канаді, Австралії, Бразилії». Костянтин Жеваго також сказав журналістам, що охочі купити Ferrexpo повинні бути готові запропонувати «неймовірну суму».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG