Доступність посилання

ТОП новини

На моніторинг екологічної ситуації в Калуші виділять 6 мільйонів гривень


Домбровський кар'єр, Калуш
Домбровський кар'єр, Калуш
Кабінет міністрів України виділяє 6 мільйонів гривень на комплексний моніторинг ситуації на Домбровському кар’єрі у Калуші. Про це повідомив сьогодні міністр екології й природних ресурсів України Олег Проскуряков після поїздки до Калуша, де працювала міжвідомча комісія з вивчення екологічної ситуації у зоні впливу Домбровського кар’єру.

Це будуть геологічні, гідрогеологічні, геофізичні, геохімічні дослідження, «щоб вибудувати модель розвитку ситуації». На основі цього моніторингу необхідно зробити технічне обґрунтування проекту, щоб, як наголосив Олег Проскуряков, «раз і назавжди забути про цю проблему».

Раніше різні інститути проводили різні дослідження, однак не було комплексного моніторингу. Тепер ухвалено рішення, що відповідальною буде Державна служба геології й надр України, яка, за словами міністра екології, «видаватиме кінцевий документ, де буде прописано: що, де, коли».

Олег Проскуряков також повідомив, що уряд виділяє 1 мільйон 970 тисяч гривень на «тимчасове латання дірок, щоб не було притоку води на Домбровський кар’єр», а також 140 мільйонів гривень на утилізацію отрутохімікатів (цифра орієнтовна).

Щодо часу проведення моніторингу і загалом ліквідації екологічних проблем у зоні надзвичайного екологічного лиха у Калуші міністр екологіїі й природних ресурсів Олег Проскуряков визнав, що не готовий називати точні терміни, але наголосив, що «проблему слід вирішувати в максимально короткі терміни».

Минулого тижня уряд визнав проблему Домбровського кар’єру як надзвичайну ситуацію державного рівня.

Із лютого 2010 року Калуш і кілька навколишніх сіл президентським указом оголошені зоною екологічної катастрофи. У тому ж році з держбюджету було виділено близько 400 мільйонів гривень на вивезення гексахлорбензолу і першочергові роботи на Домбровському кар’єрі.
XS
SM
MD
LG