Доступність посилання

ТОП новини

Казахстан вирішує, як реагувати на «шоколадний скандал» між Україною і Росією


Казахстанські активісти незадоволені вимогами російського Росспоживнагляду, якому не сподобалися українські цукерки. Експерти у Казахстані пояснюють конфлікт не вимогами якості, а відносинами між Києвом і Москвою.

Кілька громадських активістів, невдоволених проханням Росспоживнагляду до влади Казахстану заборонити імпорт кондитерських виробів української компанії Roshen («Рошен»), прийшли у п’ятницю до російського консульства в Алмати. Біля будівлі дипломатичного представництва вони їли українські цукерки Roshen і пили грузинську мінеральну воду «Боржомі».

Один з активістів Мухтар Тайжан заявив, що Росія раніше вже забороняла грузинські вина і напої, та порівняв останні дії Росспоживнагляду із зовнішньоекономічними санкціями. «Казахстан не повинен приєднуватися до зовнішньоекономічних санкцій Росії щодо української компанії «Рошен», – сказав він.

На думку ще одного учасника акції перед російським консульством, політолога Расула Жумалієва, заборона Росії ніяк не узгоджується з «правилами справедливої конкуренції і чесними відносинами».

У Казахстані протестували проти тиску Росії заборонити продукцію «Рошену»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Казахстан далі перевіряє цукерки

«Росспоживнагляд» раніше заборонив імпорт до Росії продукції компанії Roshen, посилаючись на те, що в деяких виробах, зокрема, в молочному шоколаді міститься небезпечний для здоров’я бензапірен.

Головний експерт Комітету державного санітарно-епідеміологічного нагляду Міністерства охорони здоров’я Казахстану Марал Рахімжанова підтвердила 9 серпня, що російська установа звернулася до них із проханням запровадити таку ж заборону.

За словами Марал Рахімжанової, в Казахстані проводять свої дослідження продукції Roshen, до завершення яких міністерство утримається від коментарів.

Фахівець республіканської Санітарно-епідеміологічної станції Маржан Ажибаєва говорить, що в цукерках української компанії Roshen ніякого бензапірену не виявили. «Санітарно-епідеміологічні станції Алмати і Астани за дорученням Міністерства охорони здоров’я провели дослідження. Перевіривши сім найменування цукерок Roshen, ми не виявили ніякого бензапірену. Зараз дослідження тривають», – сказала Маржан Ажибаєва у коментарі Радіо Свобода.

Компанія Roshen не погоджується зі звинуваченнями Росспоживнагляду в тому, що українські цукерки виробили з порушеннями санітарно-епідеміологічних норм, і що нібито інформація про склад виробів, зазначена на етикетці, не відповідає дійсності. Компанія заперечує також наявність бензапірену у продукції.

«Причина не в цукерках, а в політиці Росії»

На думку піар-консультанта Куата Домбая, Росія, використовуючи цукерки лише як привід, чинить тиск на Україну, з якою у Казахстану склалися гарні дружні і торговельні відносини.

Росія побоюється, що Україна зближається з Євросоюзом. Тому намагається чинити економічний тиск
Куат Домбай
«Росія побоюється того, що Україна зближається з Євросоюзом. Тому Росія намагається чинити економічний тиск на Україну. Казахстан стає одним з інструментів такого тиску. Взагалі Казахстан не повинен надавати Росії можливості ухвалювати одностороннє рішення. Справа тут не в цукерках Roshen, це тільки привід. Підґрунтя «цукеркової проблеми» – відносини Росії і України», – каже він.

На думку Куата Домбая, Казахстан не повинен погоджуватися на прохання Росії.

Якщо Казахстан буде виконувати все, що скаже Росія, відносини з іншими країнами можуть зіпсуватися
Куат Домбай
«Якщо Казахстан послухається Росію і заборонить імпорт українських цукерок, то, по-перше, втратить авторитет на міжнародній арені. По-друге, завтра Росія під різними приводами може обмежити імпорт продукції з Азербайджану та Узбекистану. Якщо Казахстан буде виконувати все, що скаже Росія, відносини з іншими країнами можуть зіпсуватися», – говорить він.


На думку професора Міжнародної академії бізнесу Уаліхана Толешова, те, що Росія виступає проти українських цукерок, є проявом її «імперської політики».

Ці дії російська сторона чинить всередині Митного союзу
Уаліхан Толешов
«Це ще раз доводить, що Росія хоче контролювати обстановку всередині Казахстану. Можна сказати, що ці дії російська сторона чинить всередині Митного союзу. Казахстанські санітарно-епідеміологічні служби не знайшли в цукерках Roshen бензапірену. Це означає, що перепон для їхнього продажу немає. Чому ми повинні вірити Росспоживнагляду, якщо у нас є свої контрольні інстанції?» – запитує він.

Продовольчі «війни» Росії

Росія раніше не раз забороняла імпорт продуктів харчування. У 2010 році Москва заборонила вина з Молдови. У 2011 році за рекомендацією керівника Росспоживнагляду Григорія Онищенка в Росії відмовилися від споживання грузинських вин. Онищенко просив Казахстан теж не ввозити вина з Грузії. Однак, незважаючи на це, Казахстан продовжив їх імпортувати.

Після скандалу в Росії ми перевіряли грузинські та молдовські вина. Всі вина відповідали вимогам
Маржан Ажибаєва
«Після скандалу в Росії ми перевіряли грузинські та молдовські вина. Проте під час перевірок всі вина відповідали вимогам», – згадує фахівець казахстанської республіканської Санітарно-епідеміологічної станції Маржан Ажибаєва.

У 2012 році Росія, посилаючись на те, що в сирах, виготовлених в Україні, міститься пальмова олія, обмежила їхнє ввезення Цього тижня росіяни виявили у деяких українських сирах антибіотики і тепер знову збираються їх ретельно перевіряти.

Головний фігурант нинішнього скандалу – компанія Roshen – експортує цукерки в дев’ять республік колишнього Радянського Союзу, США, Канаду, Німеччину та Ізраїль. Частка Roshen на російському ринку щорічно зростає. У 2012 році торговельний оборот цієї компанії в Росії збільшилися на 175 відсотків, прибуток склав 40 мільйонів доларів.

Матеріал підготував Руслан Меделбек, казахська редакція Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG