Доступність посилання

ТОП новини

Мельник зміг утекти, бо на ньому був контрабандний браслет – експерт


Екс-депутат від Партії регіонів Петро Мельник в залі суду, Київ, 1 серпня 2013 року
Екс-депутат від Партії регіонів Петро Мельник в залі суду, Київ, 1 серпня 2013 року
Київ – Петра Мельника, який перебував під арештом і на якого нібито одягли електронний пристрій стеження, тепер шукає міліція. Він зміг утекти, оскільки на ньому був контрабандний несертифікований браслет, яким, до того ж, міліція не вміє користуватися, заявив Радіо Свобода екс-заступник міністра внутрішніх справ Геннадій Москаль. Дії міліції щодо виконання рішення суду про утримання під домашнім арештом Петра Мельника тепер перевіряє прокуратура.

«Шановні громадяни, якщо ви володієте інформацією щодо можливого місця перебування Петра Мельника, телефонуйте за номером 102» – такого змісту оголошення розміщене на сайті Міністерства внутрішніх справ.

Екс-депутат від Партії регіонів Петро Мельник зміг утекти з-під домашнього арешту, незважаючи на електронний пристрій стеження тому, що браслет на ньому був контрабандний, заявляє екс-заступник міністра внутрішніх справ, депутат від «Батьківщини» Геннадій Москаль.

«Немає ніяких браслетів! Це міф!» – Москаль

Цей браслет – контрабандний, 100 відсотків. Це сюжет для гумористичного шоу
Геннадій Москаль
«Це просто сміх! Немає ніяких браслетів! Це міф! Міліція заявляє, що браслет неушкоджений. Як він сповз із руки? Що це за браслет? Може, китайський, дитячий чи сувенірний? Міністерство внутрішніх справ не закуповувало ніяких браслетів. Цей браслет контрабандний, 100 відсотків. Хтось передав, у «Борисполі» зустріли, одягли на Мельника, показали журналістам. Це сюжет для гумористичного шоу», – зауважує Москаль.
(©Facebook content)
(©Facebook content)

Обвинувачення мало довести до відома суду, що міліція не має необхідного сертифікованого обладнання і досвідчених фахівців для обслуговування електронних пристроїв стеження, тоді Мельнику, можливо, обрали б інший запобіжний захід, вважає Геннадій Москаль.

Утім, «Вісник державних закупівель» повідомляє, що Міністерство внутрішніх справ України за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Беніш Джі Пі еС Україна» на постачання обладнання для системи електронного контролю. Йдеться про те, що за угодою придбано 856 електронних браслетів і таку ж кількість мобільних контрольних пристроїв.

За словами керівника Головного слідчого управління МВС Василя Фаринника, річна потреба у браслетах оцінюється міліцією в 50 тисяч штук.

Міліціонер прийшов і побачив браслет, а Мельника не було – Назаренко

Міліція дізналася про втечу Петра Мельника лише тоді, коли він не з’явився до суду, запевнив Радіо Свобода адвокат Петра Мельника Олексій Назаренко.

«Мав відбутися суд щодо зміни йому запобіжного заходу. Він не з’явився до суду. Співробітник ірпінської міліції прийшов за адресою і побачив браслет електронного стеження, а Мельника не було», – розповів Назаренко.

Мельник міг втекти, побоюючись арешту – Бурлаков

У міліції запевняють, що відреагували оперативно на сигнал, що надійшов на пульт контролю за особами, які перебувають під домашнім арештом. Також у МВС припускають, що Мельник міг утекти, побоюючись арешту. Про це Радіо Свобода сказав речник відомства Сергій Бурлаков.

«Слідчий вніс клопотання до суду щодо зміни запобіжного заходу Мельнику з домашнього арешту на утримання під вартою. Відповідно, з цим клопотанням підозрюваний був ознайомлений. Можливо, це стало причиною», – припускає Бурлаков.

За його словами, міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко уже призначив службове розслідування з метою з’ясування всіх обставин того, що сталося.

Прокуратура перевіряє, чи не було умислу працівників міліції – Судак

Також обставини зникнення Петра Мельника перевіряє прокуратура, повідомила прес-секретар прокуратури Київської області Світлана Судак.

«Прокуратура Київської області розпочала перевірку дій працівників міліції під час контролю ними за роботою електронного засобу стеження за Петром Мельником. Зокрема, буде перевірено, що мало місце: службова недбалість чи умисел», – каже Судак.

Мельник утік на автомобілі?

Надвечір до будинку сестри Петра Мельника, у якому він і перебував під домашнім арештом, прибули міліцейські кінологи і встановили, що сліди втікача зникають за 200 метрів від будинку, на трасі, повідомив сайт «Коцюбинське». Видання наводить припущення, що Мельника звідти забрав автомобіль.

27 липня за підозрою в отриманні хабара затримали ректора Національного університету Державної податкової служби України Петра Мельника. У суд, який мав обрати для Мельника запобіжний захід, Мельник приїжджав каретою «швидкої». Екс-депутат запевняв, що у нього хворе серце. Враховуючи стан здоров’я Петра Мельника, суд постановив обрати запобіжним заходом домашній арешт.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG