Доступність посилання

ТОП новини

Міністр юстиції попросила Росію законно вирішити справу українського рибалки


Міністр юстиції Олена Лукаш звернулася з листом до колеги з Росії Олександра Коновалова щодо українського рибалки, якого затримали російські прикордонники в Азовському морі, повідомила у п’ятницю пресова служба міністерства.

За повідомленням, вона попросила сприяти законному вирішенню справи громадянина України Олександра Федоровича, затриманого росіянами за незаконне рибальство після зіткнення його риболовецького баркаса з катером російських прикордонників, унаслідок якого четверо українців загинули.

Як мовиться в листі, інцидент слід розглядати як такий, що виник не в межах територіального моря Росії і не на території Росії, тож факти здійснення кримінально караного вчинку на території Росії відсутні.

У листі нагадано, що нині чинний договір між двома державами визначає Азовське море як внутрішнє море обох країн, при цьому угоди про делімітацію кордону між ними в цьому морі не укладені, їхні виключні економічні зони там не визначені, а прикордонний режим у водах Азовського моря Росія встановила біля своїх берегів на відстані до двох морських миль, українське ж судно затримували значно далі.

Учора Міністерство закордонних справ викликало тимчасового повірника у справах Росії, щоб вказати російській стороні на необхідність негайно відпустити затриманого там рибалку через недоведеність його провини в незаконному рибальстві.

49-річний український рибалка Олександр Федорович, мешканець селища Безіменне Новоазовського району Донецької області, який вижив після аварії в Азовському морі, перебуває нині в Росії, де на нього чекає кримінальна справа за «незаконний вилов водних біологічних ресурсів групою осіб за попередньою змовою». Крім того, ще одна справа в Росії порушена за фактом зіткнення суден за статтею про «порушення правил кораблеводіння».

Трагедія, в перебігу якої загинули четверо українських рибалок, сталася 17 липня. За російською версією, український рибальський баркас, із якого незаконно ловили рибу, різко змінив курс у бік російського прикордонного катера, який його переслідував, через що вони зіткнулися й баркас потонув. Рибалка, який вижив, каже, що, навпаки, росіяни свідомо таранили українців.
XS
SM
MD
LG