Доступність посилання

ТОП новини

У МОК попросили пояснень від Росії про закон про пропаганду гомосексуалізму перед Олімпіадою


Жак Роґґе, архівне фото
Жак Роґґе, архівне фото
Міжнародний олімпійський комітет заявив у п’ятницю, що хоче отримати від Росії додаткові пояснення з приводу так званого «закону про пропаганду гомосексуалізму» напередодні зимових Олімпійських ігор, що мають відбутися наступного року в російському місті Сочі.

Як сказав на прес-конференції в Москві президент МОК Жак Роґґе, незважаючи на те, що він отримав запевнення від організаторів Ігор, усе ж лишаються моменти, які потребують дальшого з’ясування.

За його словами, після усних запевнень від відповідального за Ігри віце-прем’єра Дмитра Козака МОК попросив надати їх письмово і, вивчивши текст, дійшов висновку, що необхідні дальші уточнення. Роґґе припустив, що, можливо, може йтися просто про неточний переклад англійською.

Президент МОК нагадав, що Олімпійська хартія дуже чітко заперечує можливість будь-якої дискримінації, зокрема, за ознакою сексуальної орієнтації.

Російські урядовці заявляли, що під час Олімпійських ігор права спортсменів-гомосексуалів порушуватися не будуть, незважаючи на закон.

У Росії наприкінці позаминулого місяця набув чинності закон, неофіційно відомий як «закон про пропаганду гомосексуалізму». Він, зокрема, вніс зміни в закон про захист дітей від інформації, яка завдає шкоди їхньому здоров’ю і розвиткові, заборонивши поширення серед дітей також інформації, яка «пропагандує нетрадиційні сексуальні відносини». Зміни внесені і до Кодексу про адміністративні правопорушення Росії: в нього внесли статтю про «пропаганду нетрадиційних сексуальних відносин серед неповнолітніх», за порушення якої передбачені значні штрафи, а для іноземців також видворення з Росії.

До такої пропаганди закон зарахував «інформацію, що спрямована на формування в неповнолітніх нетрадиційних сексуальних настанов, привабливості нетрадиційних сексуальних відносин, спотвореного уявлення про соціальну рівноцінність традиційних і нетрадиційних сексуальних відносин, або нав’язування інформації про нетрадиційні сексуальні відносини, яка викликає інтерес до таких відносин». При цьому визначень, які відносини вважати традиційними, а які нетрадиційними, закон не дає.

Правозахисники критикують цей суперечливий закон, зокрема, й за те, що він фактично забороняє проведення гей-парадів та інших публічних акцій ЛГБТІ-спільноти, які теоретично можуть побачити діти.
XS
SM
MD
LG