Доступність посилання

ТОП новини

Реформування медицини не покращує становища хворих?


Київ – Уже майже три роки в Україні триває реформування медичної галузі. Йдеться насамперед про розмежування рівнів надання медичної допомоги, запровадження сімейної медицини, регулювання надання екстреної допомоги та укрупнення медичних закладів. Та чи відчувають покращення ті, кому доводиться звертатися за медичною допомогою?

Медичну реформу, попри критику, згортати не збираються. Міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова наголосила, що усім доведеться звикнути до того, що до спеціалістів за напрямками лікування хворі можуть потрапляти тільки після того, як їх огляне та дасть направлення «лікар загальної практики». Богатирьова лише заспокоїла, що «доступність до педіатрів та акушерів-геніколоігв буде збережена».

Міністр назвала вартість реформи первинного рівня охорони здоров’я. На ці потреби, повідомила Раїса Богатирьова, до кінця року потрібно 1 мільярд гривень, заплановано «створити 548 центрів первинної санітарної допомоги». Повністю перейти до надання первинної медичної допомоги на засадах загальної практики (сімейної медицини) планують до 2020 року.

Натомість, критики реформування вказують на непродуманість змін, відсутність економічної підтримки нововведень та неправильне трактування інституту сімейної медицини.

Ігноруються права пацієнтів та медичних працівників – Ханенко

Реформа медицини необхідна Україні, але не такими методами, наголосив в ефірі Раді Свобода голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення реформування системи охорони здоров’я, медичної освіти та науки, народний депутат від ВО «Свобода», Святослав Ханенко.

«З боку Міністерства охорони здоров’я простежується адміністративний підхід. Насправді ігноруються як права пацієнтів, так і права медичних працівників. Вихолощено саму суть функції лікаря загальної практики, проігноровано організаційну і економічну складові реформи. Пацієнти також не розуміють, до чого все це ведеться і що буде в кінці цього тунелю – світло чи ще більша темрява», – сказав Святослав Ханенко.

На думку Святослава Ханенка, перший лікар, до якого звертається людина, повинен відповідати кваліфікаційним вимогам для адекватного реагування на потреби пацієнтів.

«Він має здійснювати діагностику, надавати первинну допомогу, і, що надзвичайно важливо – проводити первинну профілактику», – каже колишній перший заступник міністра охорони здоров’я. Тому держава мала б зробити так, щоб у систему надання первинної медичної допомоги йшли найкращі. Зараз процес зворотній – «найбільш кваліфіковані, найперспективніші лікарі йдуть з галузі, адже за існуючих легальних доходів неможливо утримувати родину».

Хворі скаржаться…

Стан справ у медичній галузі експерти називають катастрофічним. Головною ознакою цього є те, що 99% населення не можуть отримати якісну медичну допомогу, але при цьому платять за все – від вати до хірургічних операцій. Люди з малим достатком хворіють удома й до останнього намагаються не звертатися за медичною допомогою. Куди йдуть кошти, які виділяє держава?


У безвихідних ситуаціях, особливо якщо це стосується дітей, батьки «стукають у всі двері», але підтримку найчастіше отримують не від держави.

06.08.2013
Художники об’єдналися для допомоги онкохворій дівчинці

Благодійну виставку «Мистецтво за Життя» підтримують художники з усієї України. Їхні картини наразі продаються в галереї столичного торговельного центру «Більшовик». Кошти від проданих робіт підуть на лікування онкохворої дівчинки, яка перебуває у відділенні «Охматдиту». За словами організатора виставки Лілії Ткаченко, за рік було зібрано 104 лоти загальною вартістю 85580 гривень. далі
08.08.2013
Хто відповість за приховування діагнозів дитини при усиновленні?

Мати всиновленої дівчинки дізналася, що в доньки ВІЛ-інфекція лише, коли ту оперували далі
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG