Доступність посилання

ТОП новини

Торговельне протистояння України з Росією та з ЄС погіршить кризу (європейська преса)


Оглядачі на шпальтах іноземної преси далі аналізують «торговельну війну» між Росією та Україною. Експерти вважають, що погіршенню фінансово-економічної ситуації в Україні може сприяти не лише протистояння з Москвою, але й нові торговельні бар’єри України з ЄС. Європейські газети також знову обурюються «масовими тортурами» над безпритульними собаками в Києві. Деякі видання звертають увагу на поглиблення кризи у футбольному клубі «Динамо» Київ, який під керівництвом відомого колись футболіста Олега Блохіна продовжує падіння вниз у турнірній таблиці першості України.

Російська «Независимая газета» інформує про те, що між Росією та Україною розширюється «торговельна війна» та як «в Україні не сприймають російські методи примусу до інтеграції» в Митний союз під егідою Москви. Видання зауважує, що до «шоколадної війни між Україною та Росією» російські контролюючі відомства приплюсували претензії до українських сирів та м’яса, що «незабаром може вилитися у нові м’ясо-молочні війни». Російські експерти, яких цитує газета з Москви, кажуть, що «якби Україна була членом Митного союзу, то не було б цих війн». «Та й без України, – як каже фахівець із російського Інституту стратегічних досліджень Едуард Попов, – відродження Росії як промислової держави дуже складне». Автор статті в російській газеті Тетяна Івженко також вважає, що «примус до інтеграції з боку Росії не сприймається в Україні ані бізнесменами, ані владою».

Лондонська Financial Times опублікувала матеріал свого київського оглядача Романа Олеарчика під назвою «Україна: тяжка осінь попереду», де йдеться про загрозу поглиблення кризових явищ в українській економці та фінансах. Мається на увазі скорочення золотовалютних запасів України до небезпечної межі, коли вже сьогодні вони не покривають навіть трьох місяців імпорту держави, що за методикою оцінки фінансових ризиків розглядається як поріг безпеки. «Подальше скорочення цих запасів, – попереджає газети з Лондона, – очікується у найближчі місяці», бо Україна повинна виплатити до кінця 2013 року за боргами понад чотири мільярди доларів США. Видання також попереджає, що «триваюче торговельне протистояння України з Росією та ЄС може посилити ці кризові явища». (Якщо з Росією Україна не може домовитися про якість цукерок і сирів, то ЄС критикує утилізаційний збір на автомобілі, який Україна запроваджує з вересня – ред.)

Лондонська The Guardian б’є тривогу: «Мисливці за собаками в Києві продовжують брутально нищити бездомних тварин», і зазначає, що собак вбивають «отрутою чи ж пострілами в голову». Незважаючи на міжнародний осуд напередодні футбольного чемпіонату Євро-2012 щодо жорсткого поводження в Україні з бездомними тваринами, після того, як вболівальники покинули Україну, жорстокості знову відновилися. Захисниця бездомних тварин із Києва Тамара Тарнавська розповіла газеті з Лондона, як «мисливці за собаками» на інтернет-сайтах обговорюють способи жорстокого знищення бездомних тварин отрутою чи ж стрілецькою зброєю. Захисниця тварин розповідає, як «тварини агонізують по 5-6 годин в муках після отруєнь». Київська ж влада скаржиться, що при наявних у столиці України майже 20 тисяч бездомних тварин, вона «не має коштів» для утримання всіх собак у безпечних місцях. Попри велику кількість випадків брутального поводження з тваринами в Києві, як інформує The Guardian, відомий лише один випадок судового покарання студента Олексія Ведула на 4 роки ув’язнення за тортури і брутальні вбивства бездомних тварин. «Мисливці за собаками» тим часом продовжують поширювати отруту в громадських місцях, яка, як попереджають захисники травин, також може вразити домашніх собак, котів та навіть людей.

Австрійська Der Standard повідомляє, що куплений (за 9 мільйонів євро) київським «Динамо» у швейцарського футбольного клубу «Базель» гравець збірної Австрії, захисник Олександр Драгович, не допоміг у неділю «Динамо» під орудою колишньої футбольної зірки СРСР, 60-річного Олега Блохіна, у матчі першості України проти одеського «Чорноморця». Драгович отримав у цій грі жовту картку, а його новий клуб прогорав у себе вдома «Чорноморцю» – 1:2. Тепер турнірна ситуація «Динамо» в українській лізі значно погіршилася, як пише газета з Відня, бо команда Блохіна опустилася вже на 8-у сходинку серед 16 команд і відстає від лідера та чемпіона України останніх років, донецького «Шахтаря», вже на 8 очок.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG