Доступність посилання

ТОП новини

Гройсмана виправдали посмертно: чи дійде справа до Страсбурзького суду?


Київ – Правозахисника Дмитра Гройсмана виправдали в суді посмертно за відсутністю складу злочину. Його звинувачували у поширенні порнографії. Адвокат Гройсмана Наталія Гурковська чекає на оскарження рішення з боку прокуратури, оскільки переконана: там намагатимуться «прикрити» зловживання, допущені під час слідства. У Вінницькій прокуратурі, проте, зазначають, що ще не визначились, чи подаватимуть апеляцію.

Суд не виявив складу злочину у «порносправі» Дмитра Гройсмана. Рішення справедливе, хоча й запізніле: покійний очільник Вінницької правозахисної групи так і не зміг його почути, зазначає адвокат правозахисника Наталія Гурковська. У прокуратури є 15 діб, щоб подати апеляцію, і, на думку юриста, це буде зроблено.

Будемо звертатися, щоб ті, хто висував йому незаконні обвинувачення, понесли заслужене покарання
Наталія Гурковська
«Звичайно, я очікую на апеляцію. Тому що, якщо прокуратура не подасть апеляції, то рішення набирає законної сили, і ми одразу ж будемо звертатися щодо того, щоб ті, хто висував йому незаконні обвинувачення, понесли заслужене покарання», – говорить адвокат.

За словами Наталії Гурковської, якщо не вдасться домогтися справедливого рішення через національне судочинство, вона готова звернутися до Європейського суду з прав людини.

У Вінницькій прокуратурі, однак, зауважують, що ще не вирішили, чи подаватимуть апеляцію. Зокрема, старший прокурор Вікторія Калитко, яка представляла обвинувачення у судовому процесі щодо Дмитра Гройсмана, зазначила: «Сьогодні був проголошений вирок, вирок я отримаю завтра у письмовому вигляді. Протокол, за законом, можуть готувати п’ять діб, після цього я та інші учасники процесу мають право з ним ознайомитися, після чого вже буде виноситися рішення».

Є повідомлення про злочин – має бути провадження – Захаров

Прокуратура не буде вимагати обвинувального вироку, а якщо й подаватиме апеляцію, то щоб закрити справу – щоб не було ніякого вироку, вважає голова правління Української гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров. Окрім того, він нагадує про відкритий лист правозахисних організацій до Генпрокуратури з вимогою провести розслідування зловживань під час слідства. Оскільки є повідомлення про злочин, прокуратура зобов’язана почати провадження: Дмитра Гройсмана як потерпілого немає серед живих, однак є його дружина і син, які можуть бути визнані потерпілими, наголошує Захаров.

«Прокуратура зобов’язана почати провадження, але чи буде вона його продовжувати, чи закриє на якихось підставах, поки що не можна сказати», – зазначає правозахисник.

Справу щодо нібито «поширення порнографії» правозахисником Дмитром Гройсманом суд розглядав три роки. На захист Гройсмана проводили акції українські і міжнародні правозахисні організації та журналісти. Колеги правозахисника, які брали в цих акціях участь, переконані, що так звана «порносправа» мала на меті перешкоджати правозахисній діяльності, а також отримати доступ до матеріалів справ, із якими працювала Вінницька правозахисна група.

Правозахисники розглядають справу не як прецедент, а швидше як виняток. Як зазначив Андрій Діденко із Харківської правозахисної групи, українські суди майже не виносять виправдувальних вироків. На його думку, якби не трагічні обставини, була висока ймовірність, що справа Гройсмана тривала б іще кілька років.

Координатор Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман помер минулого понеділка, 5 серпня у Києві. Йому був 41 рік. Гройсман мав невиліковну хворобу серця.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG