Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники США закликають присудити Нобелівську премію миру Меннінгу


Бредлі Меннінг
Бредлі Меннінг
Правозахисні групи США зібрали понад 100 тисяч підписів під закликом до Нобелівського комітету присудити премію миру цього року Бредлі Меннінгу. Меннінг – американський солдат, засуджений за шпигунство і видачу секретних матеріалів Wikileaks.

Організація RootsAction уже представила петицію комітету в Осло. Норман Соломон, один із засновників групи, заявив, що Меннінг зокрема допоміг зупинити війну в Іраку. Крім того, на його думку, нагородження Меннінга призом могло б допомогти відновити репутацію Нобелівського комітету (після того, як у 2009 році приз присудили президенту США Бараку Обамі).

Наразі Меннінгу загрожує до 90 років позбавлення волі. Раніше військовий суд США визнав американського військовослужбовця Бредлі Меннінґа, звинуваченого у передачі Інтернет-сайту Wikileaks таємної інформації, що він не помагав посередньо ворогові. Якщо б суд визнав, що він це зробив, звинуваченому загрожувало б довічне ув’язнення. Проте суд у Форт-Мід, що у штаті Меріленд, засудив Меннінґа, який походить із штату Оклагома, за кілька менших злочинів, включно з крадіжкою громадської власності та незаконне копіювання таємної інформації, яка опісля була оприлюднена онлайн.

Проти Меннінґа висунуто 21 кримінальне звинувачення, включно зі шпигунством і комп’ютерним шахрайством, у зв’язку з передачею понад 700 тисяч американських документів, які були оприлюднені на сторінці Інтернету, що виступає проти засекречення інформації.
XS
SM
MD
LG