Доступність посилання

ТОП новини

Дорогами загального користування розпоряджатимуться ОДА


Київ – До кінця року 117 тисяч кілометрів доріг перейдуть у розпорядження облдержадміністрацій, заявляють в Укравтодорі. Експерти таку ініціативу вітають. Кажуть, що це зменшить прояви корупції. Не проти нововведення і голови облдержадміністрацій. Утім, вони наголошують, що разом із передачею доріг треба провести їхню інвентаризацію.

Принцип, коли за дороги державного значення відповідає держава, а регіонального – місцева влада, – є поширеною практикою переважної більшості європейських країн, наголошує очільник Укравтодору Євген Прусенко. Відтак 117 тисяч кілометрів доріг загального користування до кінця поточного року перейдуть у розпорядження облдержадміністрацій та Ради міністрів Автономної Республіки Крим, каже він.

При цьому ОДА отримають від Укравтодору і відповідні фінансові ресурси. Їх розподілять залежно від протяжності мережі доріг, їхньої категорії та транспортної роботи з урахуванням інтенсивності руху.

«Як балансоутримувач доріг місцевого значення облдержадміністрації будуть самостійно приймати рішення щодо використання тих ресурсів, які будуть спрямовуватися на поточний капітальний ремонт доріг. За Укравтодором залишається функція моніторингу стану доріг місцевого значення та функція єдиного технічного регулювання (рекомендації, різні нормативні документи)», – говорить Прусенко.

Разом із цим у розпорядження ОДА надійдуть і відповідні виробничі підрозділи. За словами Прусенка, вони будуть виборювати право на виконання робіт із експлуатаційного утримання та ремонту доріг на тендерній основі. Задля цього планується реорганізація Державної акціонерної компанії «Автомобільні дороги України».

Без корупції, але з інвентаризацією?

Тим часом колишній міністр транспорту Євген Червоненко наголошує, що питання щодо передачі доріг ОДА порушив першим ще за часів свого керівництва у Запорізькій облдержадміністрації. На його думку, такий контроль над дорогами зменшує шляхи для корупції.

«На місці губернатор безпосередньо несе відповідальність і перед центральною владою, і перед людьми. Бо з Києва даються кошти тому, хто кращий. Тому це абсолютно правильне рішення», – каже екс-міністр.

Керівник Чернівецької області Михайло Папієв таку ініціативу теж вітає. Утім, він зауважує, що без інвентаризації доріг загального значення у кожній з областей ефект від нововведення максимальним не буде.

«Ці дороги треба передавати разом із фінансуванням не тільки на їх поточне утримання, а ще і на ремонтні роботи, виходячи із тих реальних показників, які сьогодні є. Але різні показники і цифри сьогодні значаться як у службі автомобільних доріг, так і тут – в облдержадміністрації», – зауважує Папієв.

У поточному ж році на ремонт доріг загального користування у Чернівецькій області, за словами Папієва, було виділено 54 мільйони гривень. Утім, як виявилось, область потребувала значно більшої суми, через що довелося залучати додаткове фінансування.

Наразі ж в Укравтодорі наголошують, що після передачі відповідних доріг ОДА у сфері держуправління залишаться 52 тисячі кілометрів доріг загального користування державного значення. Що ж до переліку автошляхів, які підлягають передачі, то у держагентстві кажуть, що він погоджений з усіма облдержадміністраціями та міською адміністрацією Севастополя. Виняток однак поки що становлять Автономна Республіка Крим, Івано-Франківська та Закарпатська області.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG