Доступність посилання

ТОП новини

На Донеччині люди дві доби «блокують» пости ДАІ


Донецьк У понеділок, другий день поспіль активісти громадського руху «Дорожний контроль» спостерігали за роботою ДАІ по всій Україні, «блокуючи пости ДАІ». Як кажуть організатори спостереження в Донецькій області, тут акцію «Банкрут» проводять на підтримку журналіста та борця з хабарництвом Олега Богданова, якого нещодавно жорстоко побили.

Суть акції полягає в тому, що активісти «Дорожнього контролю» збираються біля постів ДАІ в області та стежать цілодобово за роботою правоохоронців. Самі вони називають це «блокуванням». Люди замінюють один одного так, що на одному посту за добу буває близько 25 активістів.

Олександр Сердюк мешкає в Донецьку, але чергував на Селідовському посту. Він мав неприємний досвід спілкування з представниками ДАІ у минулому і вирішив взяти під контроль їхню діяльність, наскільки це можливо. Тому він разом із товаришами патрулював пост.

«Операція називалася «Банкрут». Ми приїжджали на пост і просто перебували там, не втручаючись, не підходячи до них, ми просто контролювали. Ніяких провокацій, лише спостерігали. На Селідовському посту за добу не було зупинено жодного автомобіля. Самі водії зупинялися, водії фур та автобусів зупинялися, які постійно сплачують даішникам гроші за проїзд, щоб не було оформлення протоколів за зайві місця в автомобілях, за неіснуючі порушення правил дорожнього руху або за проходження пункту вагового контролю. Але даішники махали їм руками, щоб вони їхали далі».

Олександр Сердюк пояснює, що обладнання на пунктах вагового контролю в області дуже старе, і, за бажання працівника ДАІ, він майже кожну вантажівку може оштрафувати.

Два рази зупиняли за перевищення швидкості, не штрафували

У ДАІ області поставилися до акції дуже стримано. Інспектор Олексій Лисенко у розмові з Радіо Свобода зазначив: «Стояли, спостерігали, знімали. Спостерігати нікому не заборонено. Робота органу державтоінспеції, як органу виконавчої влади, є гласною. Головне, щоб не заважали роботі, а роботі вони не заважали». І на роботу постів ДАІ це ніяк не вплинуло, додав Лисенко.

У свою чергу водій Дмитро, який у неділю їхав із Києва до Донецька, розповів Радіо Свобода: «Я за останні кілька днів проїхав Україною три тисячі кілометрів. З Донецька в Крим, далі в Одесу, в Київ, а звідти в Донецьк. Два рази мене зупиняли на дорогах за перевищення швидкості незначне. Працівники були ввічливі й не штрафували, просто усно попередили».

Але Дмитро визнає, що кілька разів раніше стикався з вимаганням хабара з боку працівників ДАІ. Однак він вважає, що штрафи потрібно сплачувати офіційно.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG