Доступність посилання

ТОП новини

Міндоходів взялося за ЗМІ?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Українська газета «Експрес» заявляє про блокування її діяльності з боку Міністерства доходів та зборів. Другий день поспіль шість підприємств медійної групи «Експрес» не мають доступу до Єдиного реєстру податкових накладних, що обслуговується безпосередньо центральним апаратом Міндоходів та зборів. «Експрес» оцінює це як тиск із метою економічно послабити газету. Представники об’єднаної опозиції «Батьківщина» розцінили такі дії податківців як обмеження свободи слова.

Від вечора 12 серпня підприємства медійної групи «Експрес», які готують, випускають і розповсюджують газету, не змогли зареєструватись у Єдиному реєстрі Міндоходів. Коли відправляють податкові накладні для реєстрації, то отримують повідомлення, що документ не прийнятий через помилку, що адреса підприємства не відповідає інформації Єдиного держреєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.

Одразу ж фінансисти звірили дані з податковими інспекціями, де перебувають на обліку, але ніяких розбіжностей не виявили. Податкова штучно створює проблеми для підприємства, зазначив Радіо Свобода головний редактор газети «Експрес» Ігор Починок.

Податкова штучно нам створює проблеми з нашими клієнтами і пробує їх від нас відділити
Ігор Починок
«Це удар по нашому підприємству в економічній площині, щоб відвернути від нас клієнтів, бо не можемо операції документально оформити. Ми велике підприємство з мільйонними оборотами, надаємо всілякі послуги у рекламі, друкованій продукції, і податкова штучно нам створює проблеми з нашими клієнтами і пробує їх від нас відділити», – каже головний редактор.

Львівські податківці від ситуації з газетою відмежувались

Схожа ситуація була у травні, коли 16 днів, без будь-яких пояснень, Міндоходів блокувало доступ підприємствам газети до реєстру податкових накладних і в один день розблокувало роботу. Оскільки «Експрес» не зміг вчасно надати клієнтам зареєстровані в основному порядку податкові накладні, то партнери змушені були, згідно з Податковим кодексом, скаржитись на підприємства газети, щоб уникнути відповідальності. Відтак «Експрес» штучно став порушником законодавства, а це дає підстави для додаткових перевірок підприємств.

Податкова інспекція Франківського району Головного управління Міндоходів у Львівській області повідомила редакцію, що не має ніякого стосунку до блокування роботи підприємств газети, оскільки Єдиний реєстр податкових накладних ведеться центральним органом податкової служби в електронному вигляді. Прес-служба Міндоходів та зборів на запитання Радіо Свобода, чому підприємства «Експресу» не мають доступу до реєстру, на момент підготовки матеріалу відповіді не надіслала.

У Головному управлінні Міндоходів у Львівській області пообіцяли з’ясувати ситуацію.

Опозиція вважає дії податківців тиском на ЗМІ

Законних підстав блокувати роботу підприємств немає, говорить Ігор Починок, а тому припускає, що це тиск влади на ЗМІ.

Нам нічого іншого не залишається, як пов’язати тиск із професійною діяльністю
Ігор Починок
«Ми хотіли б інші пояснення знайти, не пов’язані з політичним фактором, чому так відбувається, все в одну мить щодо підприємств, які забезпечують випуск газети «Експрес», але відповіді не маємо, нам нічого іншого не залишається, як пов’язати тиск із професійною діяльністю», – наголосив Ігор Починок.

Однією з причин такої блокади, яку організувало відомство міністра Клименка, є нервова реакція влади на критичні матеріали, які були опубліковані в останніх номерах «Експресу», мовиться у заяві об’єднаної опозиції «Батьківщина». Таким чином напередодні президентських виборів нинішній антиукраїнський режим намагається знищити незалежні регіональні ЗМІ та взяти їх під свій контроль. Представники опозиції вимагають від керівників держави припинити тиск на видання і забезпечити умови для відновлення випуску газети.

Ще один інтернет-ресурс позбавлений доступу до Єдиного реєстру податкової служби, але його працівники наразі не наважуються робити публічну заяву, відтак не називають себе.

До слова, майже сто років тому – 13 серпня 1914 року – цар­ський уряд Росії запровадив військову цензуру і за­бо­ро­нив ви­пуск дру­ко­ва­них ви­дань українською мо­вою.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG