Доступність посилання

ТОП новини

Чиновники, що намагались посадити Раїсу Радченко до психлікарні, коментарів не дають


Запоріжжя – Після рішення Апеляційного суду Запорізької області скасувати постанову районного суду про примусову госпіталізацію та медогляд громадської активістки Раїси Радченко причетні до дій проти неї чиновники пішли у відпустку або відсутні. 12 липня активного критика дій місцевої влади Раїсу Радченко силоміць доставили до психіатричної лікарні. Під час затримання легких тілесних ушкоджень зазнала дочка та 5-річний онук жінки. У той же день психіатри заявили про необхідність примусового лікування активістки, нібито виявивши у неї синдром марення і ознаки соціально небезпечної поведінки. 27 липня Радченко випустили з лікувального закладу.

Раїса Радченко й досі сидить вдома, каже, що побоюється провокацій проти неї. Зв’язок із зовнішнім світом громадська активістка здійснює за допомогою своєї доньки Дарини. Далі Раїса Радченко збирається діяти звично для неї – у судах.

Зокрема, запорізька активістка вимагає незалежний медогляд, який мають зробити лікарі не із Запорізької області. Крім того, Радченко готує документи на порушення перевірки лікарні, з якої її нещодавно відпустили. Там, на її думку, організували не лікувальний заклад, а каральний підрозділ влади.

«Ми будемо вимагати ці документи та порушувати карну справу. Ми на цьому не зупинимось. Це жахливо, тому що повернули 37-й рік. Людей доводили до божевілля у психіатрії та їх просто знищували», – обурюється активістка.

Усі причетні мають бути покарані – екс-прокурор Запорізької області

Адвокат Раїси Радченко Марина Захарова утрималась від коментарів щодо подальших дій захисту. А колишній прокурор Запорізької області Олександр Шацький у коментарі Радіо Свобода повідомив: якщо суди визнали безпідставність примусового лікування Радченко, то всі причетні до цього мають бути покарані. Як саме, має визначити закон та суди, заявляє експерт. Раїсі Радченко варто також порушити питання компенсації фізичних та моральних збитків, стверджує Олександр Шацький.

«Тепер у Радченко розв’язані руки висувати позови до всіх структур: до управління внутрішніх справ області, до суду, до психіатричної лікарні. Якби щодо мене так вчинили, я вимагав би мільйон», – повідомив Олександр Шацький.

Чиновники ховаються від журналістів?

Тим часом у прокуратурі Запорізької області та управлінні міліції не повідомляють, як діятимуть далі стосовно цієї громадської активістки. Правоохоронці очікують, коли рішення суду надійде до їхніх установ.

В обласній психіатричній лікарні від коментарів також утримуються – мовляв, керівники цього закладу або у відпустці, або відсутні. Під час чергової спроби кореспондента Радіо Свобода поcпілкуватися із головним лікарем клініки у приймальні стали запевняти, що це зараз неможливо.

«Кор: Добрий день! Скажіть, будь ласка, можна мені поспілкуватись з кимось із керівництва вашого закладу?

Секретарка: Головний лікар у відпустці! Завідувача, замголовного лікаря із лікарняної частини на даний момент немає.

Кор: А коли вона буде?

Секретарка: Пізніше.

Кор: А коли саме?

Секретарка: Я не знаю, «не отчитываются».

Із джерел Радіо Свобода стало відомо, що серед медиків Запоріжжя почали збирати підписи на захист головного лікаря обласної психіатричної лікарні Федора Паталаха.

Тим часом сама Раїса Радченко не виключає нових провокацій проти себе за співпрацю із журналістами та правозахисниками. Днями її викликали до прокуратури для надання свідчень. Попереднього разу біля входу до прокуратури чергувала швидка психлікарні з тими медиками, які вже забирали активістку до клініки. За словами Раїси Радченко, якщо так триватиме надалі, вона не виключає, що проситиме притулку за кордоном.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG