Доступність посилання

ТОП новини

У Єгипті важко дбати про туризм, коли конфліктують через цінності – експерт


Київ – Безпека іноземних туристів, зокрема українських, може опинитися в Єгипті під загрозою. Як зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос, подальше загострення становища у цій державі може призвести до того, що учасники конфлікту лише в останню чергу дбатимуть про збереження туристичної привабливості Єгипту. А ескалація протистояння є наслідком двох причин: різних економічних інтересів та конфлікту між світським та релігійним баченням майбутнього країни. Якщо певний шанс на «економічне порозуміння» у армії та «Братів мусульман» був, то дійти згоди стосовно другого каменю спотикання дуже складно, зауважує експерт.

– Про що свідчать події в Єгипті: спочатку революція (як її назвали), потім армія повернула ситуацію до своїх рук, тепер кровопролиття… Що це означає? Перемогу контрреволюції? Боротьбу з ісламськими радикалами? Чи зростатиме надалі хаос?

– У Єгипті є кілька конфліктів насправді. Перший конфлікт – між світським і релігійним баченням майбутнього розвитку Єгипту. Другий конфлікт – конфлікт економічних інтересів у самому Єгипті між корпорацією, яка називається «Армія» та великою групою інтересів, що називається «Брати мусульмани». Другий конфлікт легше вирішити, бо мова йде не про цінності, а про ресурси, які не можна поділити.

Розгін акції в Єгипті: від 13 до кількох сотень людей загинули
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Чи усвідомлюють у самому Єгипті сили, які перебувають по обидва боки барикад, що у разі продовження ескалації можлива громадянська війна й іноземні туристи все менше відвідуватимуть цю країну? До того ж дана тенденція вже фіксується не один рік.

Вони, напевно, розуміють, але є логіка розвитку подій. І коли вже у тебе палає хата, то важко думати (як казав Ніцше) про апетит
– Вони, напевно, розуміють, але є логіка розвитку подій. І коли вже у тебе палає хата, то важко думати (як казав Ніцше) про апетит.

– Як Ви вважаєте, якби надалі при владі в Єгипті залишився Мурсі, якби надалі зміцнювали свої позиції ісламісти, наскільки могла б просунутися ісламізація? Щоб, наприклад, іноземних туристів примушували дотримуватися певних суворіших норм в одязі, поведінці тощо? Чи Мурсі та його прихильники залишили б усе так, як є, щоб не відлякати гостей з-за кордону?

Існувало маленьке вікно можливостей, яке дозволило б знайти певний компроміс. Але ключова проблема полягає в тому, що це був конфлікт цінностей. А такі конфлікти вирішуються дуже і дуже складно.
– Тут важко давати прогноз. Ми знаємо наміри Мурсі здійснити дуже серйозну ротацію кадрів у поліції, армії та судовій системі. Невідомо, що могло б бути потім. Тому мені важко сказати, чи залишилися б вони поміркованими, чи реалізували б свою програму ісламізації й тому подібне. Але, очевидно, що на якийсь момент (початок і розпал попередньої кризи, ще до військового перевороту), Мурсі був готовий до переговорів, існувало маленьке вікно можливостей, яке дозволило б знайти певний компроміс. Але ключова проблема полягає в тому, що, як я вже сказав, це був конфлікт цінностей. А такі конфлікти вирішуються дуже і дуже складно.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG