Доступність посилання

ТОП новини

Кличко йде на президента, щоб випередити Тимошенко – експерт


Віталій Кличко
Віталій Кличко
Київ – Віталія Кличка до заяви про похід у президенти могли спонукати розмови про можливе звільнення Юлії Тимошенко, відзначають експерти. Вони кажуть, що таким чином лідер УДАРу хоче консолідувати навколо себе протестний електорат, давши зрозуміти виборцям, що основним опозиційним кандидатом є саме він. Тим часом у «Батьківщині» зазначають, що найбільш перспективним претендентом на посаду президента є Юлія Тимошенко, а в «Свободі» кажуть, що єдиного кандидата від опозиції визначать самі вибори.

Лідер партії УДАР Віталій Кличко має намір балотуватися на посаду президента України в 2015 році. Про це він повідомив у Мексиці в бесіді з президентом Всесвітньої боксерської ради (WBC) Хосе Сулейманом, повідомляє сайт WBC. Він сказав, що «хоче зберегти участь у політиці і балотуватися на посаду президента України у 2015 році».

Керівник прес-служби УДАРу Оксана Зинов’єва повідомила, що у партії не готові коментувати заяву лідера.

«Це повинен коментувати сам Віталій. 20-го числа він буде на Всесвітньому конгресі українців у Львові. Там він поспілкується з журналістами і все прокоментує», – запевнила Радіо Свобода Зинов’єва.

Не зміг пояснити, чому заява Віталія Кличка про похід у президенти пролунала саме тепер і заступник голови парламентської фракції УДАРу Валерій Карпунцов.

«Я на відпочинку. Я не у вирі політичних подій», – відповів він на запитання Радіо Свобода.

Кличко робить таку заяву, щоб не втратити частини електорату – Карасьов

Віталій Кличко своєю заявою намагається дати зрозуміти виборцям, що основним кандидатом на президента від опозиції є саме він, щоб не втратити частину прихильників, зауважив у коментарі Радіо Свобода політолог Вадим Карасьов.

«Це крок на випередження, він цілком виправданий. Він, очевидно, викликаний тим, що пожвавилися розмови про те, що може бути випущена на волю Юлія Тимошенко, що вона може взяти участь у президентській виборчій кампанії. Тому, щоб не втратити частини опозиційного електорату, Кличко робить таку заяву у розпал політичних канікул», – зазначає Карасьов.

Похід Кличка у президенти – це секрет Полішинеля – Мохник

У «Батьківщині», як і раніше, своїм кандидатом на президента називають Юлію Тимошенко і вважають її найбільш перспективним опозиційним претендентом на лідера держави. Водночас у «Свободі» розраховують, що єдиного кандидата від опозиції визначать самі вибори, якщо парламентська більшість не ухвалить нового закону про вибори президента. Про це сказав Радіо Свобода заступник парламентської фракції цієї партії Андрій Мохник.

18 травня «Свобода», УДАР і «Батьківщина» домовилися, що підтримуватимуть кандидата, який вийде у другий тур
Андрій Мохник
«Похід Кличка у президенти – це секрет Полішинеля. І без заяви було зрозуміло, що він має президентські амбіції. 18 травня «Свобода», УДАР і «Батьківщина» домовилися, що підтримуватимуть кандидата, який вийде у другий тур. З іншого боку, якщо буде змінене законодавство, то незалежно від заяви Кличка, доведеться сідати і домовлятися про те, щоб висувати кандидата у першому і єдиному турі виборів», – наголошує Мохник.

Кличко отримав право на односторонні заяви через Яценюка – Бондаренко

Після того, як Арсеній Яценюк без узгодження з Віталієм Кличком заявив, що підтримуватиме його кандидатуру на виборах мера Києва, лідер УДАРу отримав право робити заяви про свої наміри без узгодження з іншими опозиційними силами, зауважує у розмові з Радіо Свобода політолог Кость Бондаренко.

Тепер питання, чи погодиться Тягнибок бути, наприклад, міністром оборони в уряді Яценюка при президенті Кличкові?
Кость Бондаренко
«Тепер питання, чи піде також і Яценюк? Чи піде також Тягнибок? Скільки буде опозиційних кандидатів? Чи погодиться Арсеній Яценюк працювати у команді Віталія Кличка? На яких ролях? Яка посада буде запропонована Олегу Тягнибоку? Чи погодиться Тягнибок бути, наприклад, міністром оборони в уряді Яценюка при президенті Кличкові?», – каже Бондаренко.

Чергові вибори президента України, відповідно до Конституції, мають відбутися у березні 2015 року.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG