Доступність посилання

ТОП новини

Україні потрібно більше європейських студентів – експерт


Єгор Стадний
Єгор Стадний
В Україні навчається лише трохи більше ніж 300 студентів з Польщі, але якби їх та інших студентів з країн Європейського союзу було більше, це могло б допомогти підняти вимоги і якість української освіти. Такий нетрадиційний рецепт змін в українській системі освіти пропонує Єгор Стадний, експерт з освітніх питань київського Центру дослідження суспільства, який досліджував проблему. Він говорить, що те, що в Україні частка іноземних студентів складає близько 3 відсотків – це цілком на рівні інших європейських країн, а от географія цих студентів є зовсім іншою.

– Проблема України в тому, що ці три її відсотки складають студенти з країн пострадянського простору або Азії чи Африки, і незначна частина – це студенти з Європи. Отже, очевидно, що Україна концентрується на студентах із цієї частини світу і абсолютно не конкурує за студентів з Європи. Я вже не кажу про студентів з Південної Америки, Північної Америки. Чому не конкурує? Тому що там шанси української вищої освіти, будемо говорити відверто – вони мізерні.

– Чи може Україна запропонувати якусь галузь, вклавши гроші в яку, можна буде сказати: ось це ми будемо розвивати і пропонувати в якості експорту освіти, яка буде якісною і буде викликати інтерес у світі?

В основному іноземних студентів в Україні цікавить медична освіта
– В основному іноземних студентів в Україні цікавить медична освіта. Майже 40 відсотків іноземних студентів в Україні вивчають медичні напрямки. Чи якась конкурентоспроможна галузь? Напевно немає, бо жодна з галузей у вищій освіті не має такого фінансування, щоб конкурувати за іноземного студента.

– В Англії говорять про те, що іноземні студенти дають великий прибуток і не лише самим університетам, де вони часто навіть підтримують певні наукові галузі, але і для цілої економіки.

Іноземний студент – це та планка, завдяки якій можна піднести реформи в освіті
– Я Вам скажу більше. Іноземний студент – це та планка, завдяки якій можна піднести реформи в освіті, і зокрема у вищій освіті. Якщо приїжджають студенти з країн, де вимоги нижчі, ніж в освітній системі України, вони не стимулюють розвитку вищої освіти. Якщо приїжджають студенти з країн, де вимоги до якості, до рівня освіти вищі, ніж в Україні, вони дають поштовх, стимул для розвитку вищої освіти в Україні. Тому для України важливий не так заробіток на іноземних студентах, а стимулювання реформ вищої освіти. На жаль цього не відбувається, бо в Україну їдуть студенти, яких не влаштовує рівень освіти в їхніх країнах, і вони відповідно не можуть бути стимулом для розвитку вищої освіти в Україні.

– Який, на Вашу думку, є вихід з ситуації?

– Мені здається, що вихід міг би бути у співпраці між університетами, починаючи з обміном на стажування і закінчуючи повноцінними програмами з подвійними дипломами, коли студенти закінчують магістерську програму і отримують подвійний диплом якогось українського університету.


Ще один вихід, який я вбачаю, полягає у переключенні стипендійних фондів на надання стипендій не українцям на навчання в Європейському союзі, а громадянам країн Європейського союзу на навчання в Україні. Тобто включити реверс у стипендійні програми фондів «Східного партнерства», інших. Таким чином, за допомогою іноземних студентів можна було б збільшити стимул і попит на реформи вищої світи в Україні.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG