Доступність посилання

ТОП новини

Скульптор живе з родиною у шкільному підвалі


Чотири фури скульптур – у шкільному підвалі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Чотири фури скульптур – у шкільному підвалі

Київ – Український скульптор Микола Шматько чотири місяці живе з родиною на технічному поверсі школи у Переяслав-Хмельницькому на Київщині. Тут же його галерея: картини та мармурові скульптури. Скульптор розповідає, що виїхав з Луганська до Мукачева на запрошення Віктора Балоги, але був змушений їхати геть. У Луганськ митець повертатися не хоче, розраховує розмістити галерею в колишньому переяславському кінотеатрі і пише листи президентові, уряду та у Верховну Раду.

Дві мармурових Юлії Тимошенко, Віктор Ющенко та позолочена голова Віктора Януковича серед інших 135 скульптур розміщуються на технічному поверсі під басейном однієї із переяславських шкіл. Тут же, на імпровізованому складі, мешкає з родиною і автор робіт – луганський скульптор Микола Шматько. Митець розповідає, що виїхав із Луганська до Мукачева на запрошення народного депутата Віктора Балоги – політик, мовляв, обіцяв збудувати йому галерею, але не зробив цього, тому довелося шукати інше місце.

«Ми тут уже чотири місяці, а там сім місяців були. Зараз підписи збираємо під зверненням до президента, що так не може бути. Ми говоритимемо так: я ж для України немало зробив, у мене дві золоті медалі на міжнародних конкурсах, а тепер потрібно виділити гроші, щоб збудувати галерею, аби туди могли потрапляти туристи», – розповідає Шматько.

Окрім того, скульптор стверджує, що в Мукачеві йому погрожували невідомі і пов’язує це також із політиком. Цього факту Віктор Балога ніяк не коментує, а щодо конфлікту з художником зауважує: не розуміє, про що йдеться. Він підтвердив Радіо Свобода у Facebook, що Шматько приїхав до Мукачева на його запрошення, і зауважив, що для митця виділили дві квартири в місті.

Учасники ініціативної групи в Переяславі-Хмельницькому, які написали листа до Радіо Свобода, розповіли, що зверталися до міськради з проханням виділити приміщення під галерею, однак розгляд цього питання перенесли на кінець серпня. Окрім того, вони зауважують, що писали і до Міністерства культури, але отримали відповідь, що в бюджеті на це не передбачено грошей.

Галерею можуть перевезти зі школи в кінотеатр – мер

Тим часом, мер Переяслава-Хмельницького Олександр Шкіра говорить про намір виділити під галерею і житло родині скульптора приміщення колишнього кінотеатру. Там, за його словами, потрібно зробити косметичний ремонт, бо приміщення тривалий час не використовувалось, а так воно, в принципі, придатне для таких потреб.

«Я не беру на себе відповідальності говорити, що це буде з бюджету. Кінотеатр – комунальне підприємство, і воно має окремий рахунок. Тож, виходячи з оцього, комунальне підприємство вже буде саме вирішувати це питання, або за підтримки меценатів. Це не будуть бюджетні кошти», – зазначає Шкіра.

У прес-службі Міністерства культури говорять, що їм відомо про ситуацію, в яку потрапив Микола Шматько, вони її контролюють і наразі очікують на рішення місцевої влади з приводу переселення його галереї з підвалу.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG