Доступність посилання

ТОП новини

Торговельну війну Росії з Україною ініціював Фірташ? (Огляд преси)


Київ – У ЗМІ вже розгорнулися дискусії, чи справді можна назвати «торговельною війною» те, що відбувається на російських кордонах з українськими товарами. Більше того, з’явилися припущення навіть, що це «воює» не Росія проти України і не Путін проти Януковича, а... група Дмитра Фірташа «Росукренерго» з найближчим оточенням президента. Як пише газета «День», буцімто саме лише причетні до Фірташа структури скаржаться на проблеми з російськими митниками. І, мовляв, затіяв все це олігарх напередодні Вільнюського саміту тому, що невпевнений в перспективах свого бізнесу після підписання Україною угоди про асоціацію з ЄС. Однак газетярі не вельми вірять в цю теорію. Видання пише, що українські виробники не будуть лобіювати зміну зовнішньополітичного курсу з ЄС на Митний союз, а краще – переорієнтуються на інші стандарти і вийдуть на інші ринки. Про це наголошується в статті «Обов’язок – вистояти!».

Торік у Києві побільшало офіційних мільйонерів – на 420 осіб. Нині ж у столиці 1457 людей, які задекларували річний дохід у понад мільйон гривень. Але, як зауважує експерт «Газети по-українськи», насправді, мільйонерів не побільшало. Просто раніше вони не афішували своїх доходів. Скоріше, навіть податківці дотисли підприємців, щоб ті задекларували доходи. Як переконує видання, влада вишукує куркулів, щоб їх контролювати – брати гроші на якісь соціальні ініціативи. Саме через це розробили кампанію декларування доходів, створили Міністерство доходів та зборів. Замість відстежувати доходи мільярдерів, яких чудово знають в обличчя, удару завдають особам із бізнесу нижчої ланки. Ті, хто отримує мільярдні прибутки, проводять гроші через офшори й часто навіть не реєструють їх в Україні, були і лишаються недоторканими, наголошує газета.

Українці не готові захищати свій вибір силою, хоч якою була б альтернатива, стверджує тижневик «Коментарі». Видання пише, що на зорі незалежності багато хто передрікав Україні незавидну долю більшості пострадянських країн, в яких з’явилися гарячі точки. Тільки ледачий не говорив, що жителі України настільки різні, що в поєднанні із зовнішніми збудниками це незмінно призведе до появи українських «придністров’їв», «осетій з абхазіями», «карабахів з чечнями» і «ферганських долин». Основну ставку ці прогнозисти робили на Крим як основний осередок внутрішньої нестабільності. Однак песимісти дуже недооцінили миролюбність українців і їх схильність до пошуку компромісу. Уся політична історія України пронизана спробами спекуляцій на протиставленні українців із «різних берегів Дніпра», що виглядає дуже примітивно хоча б тому, що між Західною Україною і Півднем та Сходом країни існує «подушка безпеки» у вигляді Центральної України. Докладніше про це йдеться в матеріалі «Ціна громадянського миру».

«Винахідливий хлопець із села», «державотворець», «сучасна, бадьора людина кипучої енергії» – такими однобоким оглядом величали Леоніда Кучму з приводу ювілею не тільки телеканали його зятя Віктора Пінчука. Жодного слова критики. Акцію «Україна без Кучми», якщо й згадували, то лише у викривленому контексті, стверджує газета «День». На жаль, як зауважує видання, у вітчизняних телеканалів занадто коротка пам’ять. Бо ще взимку цього року вони (окрім ICTV та СТБ) транслювали заяву Олексія Пукача про причетність Леоніда Кучми та Володимира Литвина до вбивства Георгія Гонгадзе, а вже сьогодні подають ностальгію за «давніми добрими часами».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG