Доступність посилання

ТОП новини

Втягнути Україну в Митний союз для Путіна – питання особистого престижу – російський експерт


Від середи українські товари, що прямують до Росії, проходять прискіпливу перевірку. Це сталося через рішення федеральної митної служби Росії, яка включила всіх без винятку експортерів з України до категорії «ризикованих», чим фактично заблокувала весь український експорт до цієї країни. Російські експерти пояснюють такі безпрецедентні дії тиском Росії на українську владу з метою не допустити підписання Україною угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

У Росії пояснюють зміни тим, що Україна не входить до Митного союзу, а отже – бюрократія складніша. В Україні експерти вказують на те, що серед усіх країн, які не входять до Митного союзу, особливі правила зачепили лише Україну. А з усього списку експортерів близько 40 компаній належить впливовим українським бізнесменам, чий зв’язок з владою очевидний: Петру Порошенку, Дмитру Фірташу, Ігорю Коломойському, Борису Колесникову та Андрію Клюєву.

Професор факультету світової економіки та світової політики Вищої школи економіки Олексій Портанський вважає, що Кремль вживає щодо України безпрецедентні заходи, не дбаючи про правдоподібність своїх пояснень.

«Запроваджена заборона не має прецедентів. Якщо ми згадаємо, що було відносно грузинських вин і «Боржомі», молдавських вин в 2006 році, то там це стосувалося обмеженого списку продукції. Тут же в «зону ризику» потрапляє весь український експорт. Але для цього мають бути якісь серйозні підстави – наприклад, факти зараження продуктів якимись бактеріями або радіоактивне зараження. Термінові заходи можуть бути виправдані тільки такими причинами», – пояснює московський експерт.

Росія блокує українську євроінтеграцію?

Професор Олексій Портанський говорить, що Росія використовує найсильніші заходи з свого арсеналу, щоб не допустити її просування до Європейського Союзу, ба більше – для президента Росії Володимира Путіна це може бути питання особистого престижу.

«Тепер, очевидно, російська сторона більш конкретно дає зрозуміти, яким чином будуть будуватися торгово-економічні відносини з Україною, у разі якщо вона дійсно піде у бік ЄС. Мабуть, ціна питання успіху чи неуспіху інтеграційного об'єднання у вигляді Митного союзу для Москви дуже велика. І це дійсно вірно, оскільки без України весь проект інтеграційного об’єднання Митного союзу залишиться слабким. Україна тут абсолютно необхідна, і в Москві це чудово розуміють. Я б навіть сказав більше – ціна питання дуже велика і для Володимира Путіна, тому що у разі успіху це, за великим рахунком, може служити виправданням його 12-річного перебування при владі», – переконаний російський експерт.

Але, як вважає професор Портанський, зусилля президента Путіна, швидше за все виявляться марними, а суворість короткостроковою.

«На мій погляд, кардинально змінити позицію України вже не вдасться. Європейський вибір, зближення з ЄС закріплені в Конституції України, всі українські політичні сили цей вибір підтримують. Тому нинішньому українському керівництву доведеться продемонструвати найвищий і небувалий клас політичної віртуозності для того, щоб утримати і свою співпрацю з Москвою, і не ухилитися від курсу на зближення з ЄС», – вважає російський аналітик.

Він додає, що економічні збитки від «торговельної війни» зазнають обидві сторони. А тому, вони не зможе протривати більше, ніж кілька тижнів.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG