Доступність посилання

ТОП новини

У «Батьківщині» пропонують обов’язково тестувати на ВІЛ


Депутат Верховної Ради від «Батьківщини» Тетяна Слюз пропонує парламенту запровадити обов’язкове проходження українцями й іноземцями тестування на ВІЛ. Про це йдеться в проекті закону, зареєстрованому в парламенті 12 серпня.

Пропонується встановити, що обов’язкове тестування проводиться під час вступу до вишу, при прийнятті на роботу і в’їзді в Україну на більш ніж три місяці для іноземців.

Водночас періодичне тестування пропонується проводити при обов’язкових профілактичних медичних оглядах працівників окремих професій, підприємств і організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення й може призвести до поширення інфекційних хвороб.

«Запропоновані зміни направлені на вчасне виявлення вірусу імунодефіциту людини, забезпечення збереження конфіденційності проведення тестування і надання необхідної медичної допомоги і вносяться до законів України: «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ» і «Основи законодавства України про охорону здоров’я», – йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Документ пропонує визначити, що проведення тестування на ВІЛ здійснюється винятково анонімно.

Як йдеться в пояснювальній записці, за даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні понад 220 тисяч хворих на ВІЛ, щодня в Україні реєструється 48 випадків захворювання на ВІЛ-інфекцію, вже померло близько 25 тисяч осіб. Відзначається, що особливо небезпечним є те, що 80% ВІЛ-інфікованих становлять чоловіки та жінки у віці від 20 до 40 років. Саме ці категорії населення відносяться до працездатного та репродуктивного віку.

Чинне законодавство визначає, що громадяни України, іноземці й особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, особи, біженці, інші іноземці й особи без громадянства, які на законних підставах тимчасово перебувають на території України, мають право (а не зобов’язані) на проведення тестування з метою виявлення ВІЛ.
XS
SM
MD
LG