Доступність посилання

ТОП новини

Сексуальне виховання у школах є і повинне бути – лікарі


Українська освіта передбачає обов’язкове сексуальне виховання в більшості класів
Українська освіта передбачає обов’язкове сексуальне виховання в більшості класів
Київ – Українська освіта передбачає обов’язкове сексуальне виховання у більшості класів. Про це Радіо Свобода повідомили в Міністерстві освіти. А вчителі розповіли, що діти з цікавістю відвідують заняття і навіть залишаються послухати про статеве життя та шлюб після уроків. Викладачі пропонують розширити перелік обов’язкових тем сексуального виховання. Медики ж наголошують, що незнання небезпек раннього статевого життя та контрацепцію, про яке потрібно теж говорити у школі, призводить до ранніх вагітностей, абортів та невиліковних захворювань. Їх кількість щороку зростає. Натомість священики нагадують, що церква проти обговорень статевого життя і пропонують виховувати дітей батькам. Хто повинен пояснювати дітям основи статевого життя?

В українських школах є сексуальне виховання. Це не окрема дисципліна, а складова обов’язкового предмету «Основи здоров’я». Про це Радіо Свобода розповів заступник директора Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки України Борис Терещук.

«У цьому навчальному предметі, як окремі розділи у кожному класі, вивчаються ці елементи. Не позакласно. «Основи здоров’я» – основний предмет, але він не називається «Основи сексуального виховання», а називається «Основи здоров’я». Тому що туди входять, крім цього питання, низка питань і щодо догляду за шкірою, за обличчям, і режим дня, і харчування, у тому числі і це питання», – пояснив Борис Терещук.

У 8 класі дітям розповідають про ранні статеві контакти

«Основи здоров’я» вивчають із 5-го по 9 клас, і теми сексуального виховання є майже в кожному курсі, розповідає вчитель-біолог Наталія Джоган, яка викладає цей предмет в одній з ужгородських шкіл. За її словами, у 5-му класі дітям розповідають про основи фізичного розвитку та статеві ознаки: первинні, вторинні; у 6-му і 7-му класах – про гендерну політику, а вже у 8 класі йдуть питання про ранні статеві контакти, інфекції, сім’ю, шлюб та готовність до дорослого життя; 9-класники вже вчать про фізіологічну та соціальну зрілість і немає жодного слова про статеве життя. Проте Наталія Джоган, яка викладає «Основи здоров’я», каже, що додала б у шкільну програму глибше вивчення тем сексуального виховання, і це, за її словами, цікавить самих дітей.

«У дітей виникає багато запитань. Вони звертаються до мене із записками. Наприклад, у мене була записка від дитини: «Я займаюсь онанізмом, – це написав хлопчик з 7-го чи 8-го класу. – Якщо про це дізнається моя дівчинка, мені буде соромно». Так звучала записка. Тобто, такі проблеми зовсім не висвітлюються у цьому курсі. Проблеми гомосексуалізму зовсім не висвітлюються. Коли я кажу, що лишіться на 7 урок, я вам розкажу, вони навіть згодні, бо їх те все цікавить. І цих питань зовсім немає у навчальному плані. А я б радила, треба, тому що діти цю інформацію дізнаються від дворових пацанів, а це ще набагато гірше. Краще я їм поясню в школі, краще я їм дам пояснення, що таке гомосексуалізм, ніж вони починають один одного обзивати», – каже Наталія Джоган.

«Батьки не готові про це говорити»

Учителька також переконує, що ранніми статевими контактами цікавляться діти навіть 5-го класу. Проте вони не мають де дістати інформацію, а батьки не готові з ними говорити.

«Вдома з батьками якщо говорять, можуть почути: так, пішов звідси, ти ще малий. Якщо сказати 9-класнику: скажи батькам, що ти носиш презервативи з собою, бо всяке може статися,– так від тата буде мінімум підзатильник, а у мами інфаркт. У нас батьки ще не готові. Нам треба роботу з батьками проводити», – каже Наталія Джоган.

«Церква завжди насторожено ставиться до таких предметів»

Натомість батько чотирьох дітей, священик, релігієзнавець Юрій Чорноморець каже, що усе може пояснити своїм дітям сам. Він проти того, щоб сексуальне виховання обговорювалося в школі.

«Церква завжди насторожено ставиться до таких предметів. Тому що з точки зору церкви, і це правда, дуже часто під час таких предметів відбувається акцентуація зайвої уваги дитини на цих проблемах і замість того, щоб якусь потрібну для дитини інформацію розказати, дітей якось зацікавлюють цією тематикою. Чому зараз акцентувати на цьому увагу? Навіщо починати з більш молодого віку? Я теж не розумію. Колись сім’я була основним місцем виховання і навчання», – акцентує Юрій Чорноморець.

У школі однозначно повинне бути сексуальне виховання – медики

За словами психолога Зої Максимової, діти не здатні за рахунок свого віку правильно засвоїти і зрозуміти величезний обсяг інформації з Інтернету або від старших товаришів. Тому пояснювати дитині має вчитель або психолог.

«Статеве дозрівання відбувається в 12-14 років, коли діти вже починають цим цікавитися, коли з’являється потяг, коли хлопчики починають залицятися до дівчат, і на гормональному фоні в цей період відбувається статеве дозрівання», – каже психолог.

Крім того, в Україні є дуже багато неповних сімей, де батьки не завжди можуть пояснити дитині, як правильно будувати стосунки, як вчитися підтримувати один одного, не кажучи уже про статеве життя, венеричні захворювання та можливу вагітність, каже колишній головний сексопатолог МОЗ України Микола Бойко.

«У школі однозначно повинно бути. Ви можете зустріти думку, що це батьки повинні виховувати. Але подивіться, наші батьки виховувалися за відсутності сексуальної культури, сексуальної освіти. По-друге, скільки у нас неповних сімей, де немає батька й матері, де немає красивих стосунків між собою. Україна серед лідерів за кількістю розлучень, сім’ї розірвані, чоловіки працюють на сході, жінки – на заході чи навпаки. І наркотики, і алкоголь. У школі це основне повинно бути, батьки однозначно в родині змалечку повинні виховувати, але не завжди батько чи мати може порадити, не завжди діти можуть прислухатись».

Важливо, щоб у школах було сексуальне виховання і через раннє статеве життя, яке останнім часом починається в Україні в середньому в 13-14 років, каже фахівець. В Україні лікарі фіксують понад 3 тисячі дитячих абортів щороку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG