Доступність посилання

ТОП новини

В Україні по-фарисейськи вирубують ліси – екологи


Київ – В Україні незаконно вирубуються ліси й ніхто не знає, скільки саме, стверджують екологи. Видаються дозволи на вирубку хворих дерев, а ріжуть здорові, або багато разів рубають за одним і тим самим лісорубним квитком. Державне агентство лісового господарства стверджує, що з лісами в Україні все добре, вони активно ростуть і відсоток вирубки відповідає вимогам збереження лісового фонду.

Загальна площа лісового фонду України становить 10,4 мільйона гектарів, а лісистість території країни становить майже 16%, стверджує офіційний сайт Державного агентства з лісового господарства.

Однак, контрольно-ревізійне управління, перевіряючи підприємства Державного агентства лісового господарства у попередні роки, знайшло порушень на мільйони гривень, зокрема й щодо продажу деревини за кордон.

Голова агентства Віктор Сівець відкинув такі звинувачення, як безпідставні.
Радіо Свобода звернулося до Державного агентства з лісового господарства з проханням взяти участь у прямому ефірі програми «Ми разом», однак надісланий інформаційний запит та тривалі перемови не дали очікуваного результату. Голова Держагентства Віктор Сівець так і не знайшов часу не лише, щоб у прямому ефір чи телефоном дати відповіді на запитання, а й навіть призначити для цього когось із фахівців.

Встановити обсяги тіньових вирубок лісу можна – екологи

Екологи ж стверджують що в Україні на потік поставлено бізнес із вирубки та тіньової реалізації найцінніших порід дерев. Відбуваються фарисейські рубки, коли нібито законно винищується ліс під приводом «догляду за лісом» і «санітарних рубок».

Дуби вирубуються навіть обабіч доріг державного значення. Це відбувається у всіх на очах, так як це, для прикладу, було з деревами, що росли неподалік пункту ДАІ на трасі Вінниця – Хмельницький.

Схема проста, розповідають екологи: призначають санітарну рубку для очищення від хворих чи згорілих дерев, а потім вирізають найкращі дерева. Далі цю цінну деревину списують як дрова й продають приватним фірмам, які торгують якісною деревиною. Саме з цієї деревини роблять якісні меблі в європейських державах, вважає еколог Михайло Богомаз.

За таких умов ніхто напевне не знає, скільки в Україні вирубується лісу. Але порахувати тіньовий обіг деревини можна, треба просто, щоб це захотів зробити Кабінет міністрів.

Щоб визначити тіньові вирубки лісу, пояснює еколог Олег Листопад, треба звести баланс деревини: порахувати, скільки зрубали за офіційними документами і скільки продали на внутрішньому ринку і за кордон. Різниця між проданим і зрубаним покаже те, скільки лісу було вирубано незаконно.

Ніхто в Україні не знає скільки незаконно вирубується лісу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:15:28 0:00

Еколог Олег Листопад наголошує, що незаконні рубки не треба плутати з самовільними незначними рубками.

«Підкреслюю, я не про самовільні рубки, тобто, коли приходять у ліс без документів і рубають там три смеречини, або коли бригада чорних дроворубів на двох машинах виїхала, нарубала і втекла. Я про те, коли рубають по одному і тому ж лісорубному квитку по кілька разів. Коли рубають ліс і пишуть, що якість його «третій сорт», а насправді це деревина вищого сорту. За стандартами «Грінпісу» та інших міжнародних організацій, це незаконні рубки. Це рубки за документами, які не потрапляють у жодну статистику», – каже еколог.

14.08.2013
Карпати не «лисіють», але «рудіють»?

«У праці лісничого треба думати на 80-100 років уперед. Мусимо з гіркотою констатувати, що проблема є» далі
13.08.2013
Ліси Черкащини відновлюють чи по-варварськи знищують?

«Іде повне варварське знищення. Почнімо з того, що вже давно забули, коли робили інвентаризацію зелених насаджень» – еколог далі

Щоб посаджені дерева стали лісом, за ним треба доглядати й чекати того 15-20 років, поки дерева виростуть настільки, що їхні крони вгорі зімкнуться. Саме такий ліс здатний оздоровлювати простір не лише у своїх кордонах, а й позитивно впливати на екологічну ситуацію у своєму регіоні.

У таких розвинутих країнах, як Швеція, Німеччина, Велика Британія, кожне цінне дерево перебуває на обліку. Рішення про зрізання таких дерев ухвалюють спеціальні комісії, а затверджують місцеві громади. Середній рівень лісистості у Європі – 36 відсотків.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG