Доступність посилання

ТОП новини

Богдан Бондаренко штурмує рекорд Сотомайора


У Москві завершився чемпіонат світу з легкої атлетики. Збірна України на цих змаганнях здобула дві золоті і одну бронзову медалі і поділила восьме місце в загальнокомандному заліку з чехами. Виграли змагання господарі (сім золотих, чотири срібних і шість бронзових нагород), американці поступилися росіянам за кількістю перших місць (шість золотих, тринадцять срібних і шість бронзових медалей), третіми стали ямайські атлети на чолі з неперевершеним спринтером Усейном Болтом (шість золотих, дві срібних і одна бронзова медаль).

Фаворитом їхав до Москви найкращий у світі на цей момент стрибун у висоту Богдан Бондаренко. Але бути фаворитом і стати чемпіоном – різні речі. 23-річний харків’янин не розчарував цілий сектор своїх прихильників на стадіоні і тисячі уболівальників перед телевізійними екранами. Бився Богдан не з суперниками, а з собою, бо на результати опонентів зважав мало – стрибнув на 2 метри 29 сантиметрів, пропустив 2,32, стрибнув 2,35, пропустив 2,38.

Чемпіонською для Бондаренка стала висота 2 метри 41 сантиметр, яку українець узяв з другої спроби. – Згодом він уже не вперше цього літа намагався штурмувати світовий рекорд, замовивши планку на висоті 2 метри 46 сантиметрів, але встановлене 20 років тому досягнення легендарного кубинця Хав’єра Сотомайора (2,45) все ще стоїть...



Якщо на успіх Бондаренка українці відверто чекали, то на вдалий виступ Ганни Мельниченко в семиборстві лише сподівалися. І то навряд чи на «золото» – будь-яка нагорода, зважаючи на силу суперниць, була бажаною. Але Мельниченко впевнено долала дисципліну за дисципліною, і до вирішального бігу на 800 метрів підійшла з таким відривом, що вже гріх було не думати про перше місце. І Ганна змогла багато не програти Бріанн Тейсен Ітон з Канади, яка в підсумку стала другою. Після переможного фінішу Мельниченко сказала, що перемогу вважає закономірною: її саму кількість набраних в усіх видах програми балів не здивувала, а вище голови вдалося стрибнути лише на 800-метрівці.

Порівняно з попереднім чемпіонатом світу, який два роки тому приймало корейське місто Теґу, крок назад зробила донеччанка Ольга Саладуха, яка стрибає потрійним. У Кореї вона стала чемпіонкою, стрибнувши на 14 метрів 94 сантиметри, цього разу з результатом 14,65 фінішувала третьою, поступившись коліумбійці Ібарґуен і росіянці Конєвій. Причина відступу банальна – у 30 років здоров’я вже не додається, Саладуху переслідують травми.

«Металіст» програв футбольний сезон

Українське футбольне представництво в єврокубках минулого тижня скоротилося ше на один клуб. Та коли у випадку з донецьким «Металургом» все вирішило вміння грати у футбол, то у справі харківського «Металіста» рішення ухвалювали спортивні чиновники.

Грецький клуб ПАОК, який поступився харківському «Металісту» в третьому кваліфікаційному раунді футбольної Ліги чемпіонів, замінить українську команду в останньому колі кваліфікації головного клубного турніру Європи. Таким є рішення робочої групи УЄФА з надзвичайних ситуацій.

Раніше УЄФА дискваліфікувала харківський футбольний клуб «Металіст» з єврокубків на сезон 2013/2014 через договірний матч чемпіонату України «Карпати» – «Металіст», що відбувся 2008 року. Перед тим Спортивний арбітражний суд у Лозанні визнав, шр в тому давньому поєдинку не було чесної боротьби. «Металіст» подав до Верховного суду Швейцарії апеляцію на рішення цього суду і навіть виграв її, але головна футбольна інстанція Європи свого вердикту не скасувала.

Цього тижня в єврокубках українські вболівальники підтримуватимуть свої команди в четвер – в останньому раунді кваліфікації Ліги Європи продовжує виступи «Чорноморець» і стартують «Динамо» та «Дніпро».

Вандалізм на футболі: фанати «Севастополя» мстяться за неповагу

В українському футболі новий гучний скандал. Поєдинок шостого туру чемпіонату України «Севастополь» – «Дніпро» був перерваний на початку другого тайму через те, що з фанатського сектора господарів на поле полетіли «фаєри» і зірвані зі стаціонарних місць крісла.

Це сталося під час атаки «Дніпра», у штрафному майданчику перебували гравці обох команд. Згодом капітан севастопольців Маріуш Левандовський просив фанатів про спокій. Арбітр припинив гру і на кілька хвилин забрав команди з поля.

Незадовго до цього епізоду футболісти з Дніпропетровська зрівняли рахунок – 1:1. Поєдинок, до якого суддя додав 12 хвилин, так і завершився внічию.

Як з’ясувалося згодом, свої дії фанати «Севастополя» пояснюють неповагою, яку виявили до них керівники клубу. Уболівальники звинувачують функціонерів у тому, що не змогли підтримати команду в поєдинку п’ятого туру в Запоріжжі, хоча поїхали на виїзний матч.

Хай там як, а значний штраф – це найменше, що може загрожувати «Севастополю». Найвірогідніше, ітиметься про технічну поразку господарів і кілька матчів за порожніх трибун.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG